Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amnesty: Kvinnotortyr i Zimbabwe

Annons

Zimbabwes regering griper och torterar rutinmässigt kvinnorättsaktivister som en del av förtrycket av dem som protesterar mot president Robert Mugabe och hans politik.

Hundratals kvinnor som deltagit i fredliga protester har gripits av Mugabes säkerhetsstyrkor under de senaste två åren, skriver Amnesty International i en rapport på onsdagen.

En del av dem har fått armar och ben brutna under misshandeln och har hållits fångna under vad gruppen beskriver som bedrövliga förhållanden.

Khan säger att godtyckliga gripanden och tortyr drabbar kvinnor som kräver att regeringen respekterar deras mänskliga rättigheter.

Mugabes styrande parti Zanu-PF avfärdar ständigt anklagelser om människorättsbrott från internationella grupper och oppositionen och kallar dem västledd propaganda som är ägnad att vanära regeringen.

Amnesty anser att myndigheterna använder samma taktik mot kvinnorättskämparna, genom att anklaga dem för att utnyttjas av de brittiska och amerikanska regeringarna som vill ha bort Mugabe.

TT

Mer läsning

Annons