Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amnesty kritiserar Saab

Annons

Svensk vapenindustri, närmare bestämt ett dotterbolag till Saab, pekas ut i en rapport från Amnesty International som publiceras på måndagen.

Företag från flera andra EU-länder utpekas också.

Det handlar om att företagen, som förser en indisk stridshelikopter med vapensystem och annan utrustning, indirekt kan vara med om att bryta mot, eller kringgå, EU:s vapenembargo mot militärdiktaturen i Burma.

Indien har nämligen planer på att sälja helikoptern till Burma.

Det utfattiga och isolerade Burma, som ligger mellan Thailand, Kina och Bangladesh, styrs sedan 1962 av militären.

På grund av regimens särskilt blodbesudlade och diktatoriska karaktär har EU och USA sedan flera år sanktioner av olika slag mot Burma. EU har ett totalt förbud mot export och överföring av vapen och militär utrustning till Burma.

Militärjuntan i Burma är ansvarig för många brott: fängslandet av Aung San Suu Kyi och andra demokratiaktivister, straffarbete, slaveri, tortyr, barnsoldater, och så vidare.

Värst är kanske ändå den krigföring regimen bedriver mot de etniska gerillorna i karen- och shanstaterna. En krigföring som till stor del riktas mot civila.

Det är där, i de otillgängliga djunglerna och bergen där gerillan finns, som de indisktillverkade stridshelikoptrarna kan förmodas komma till användning.

Amnesty International uppmanade på måndagen EU att stoppa den planerade indiska helikopterexporten.

Även företag i USA, som har liknande embargon mot Burma, utpekas i Amnesty-rapporten.

TT

Mer läsning

Annons