Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ämnena inte akut giftiga"

Annons

Livsmedelsverket i Uppsala gjorde 2002 en undersökning av 84 bananer, i 37 stycken av dessa hittade man resthalter av tiabendazol och i 30 stycken rester av imazalil. Båda ämnena är svampmedel som påförs bananskalen innan de förpackas och skickas iväg ut till butikerna.

- Jämfört med andra bekämpningsmedel är de inte akut giftiga, säger Anders Jansson, byråinspektör vid enheten för kontrollprogram vid Livsmedelsverket.

Den som själv komposterar och använder jorden till sina odlingar löper inte heller någon större risk enligt Jansson.

- Risken för återföring när du äter det du odlat är liten, säger han.

För de konsumenter som helt vill slippa dessa gifter finns alternativet att välja kravodlade bananer. Något som det finns flera anledningar till att göra, det menar Ylva Eklind som forskar vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.

- De som arbetar vid odlingarna utsätts exempelvis för mycket större giftkoncentrationer än vi gör, säger Eklind som också hon bedömer risken som liten för att människor skulle få i sig gifter från de grödor som odlas i komposterad jord.

- Det är en mycket större risk för att man får i sig gifterna direkt från fingrarna när man äter bananer i sådant fall, menar hon och pekar på att det här är en viktigt fråga men att fokuseringen på problemställningen hamnar fel.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons