Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amerikanska spelmän i Dalarna

Annons

Siljansnäs kyrka var välbesökt i söndags när tjugofem amerikanska spelmän i svenska folkdräkter bjöd på böljande folkmusik.

Spelmanslaget från Minneapolis är i Sverige tre veckor.

- Vi har varit i Stockholm och spelat på Skansen och efter Leksand ska vi till Älvdalen och Rättvik, bland annat för att spela på Musik vid Siljan, berättar ledaren Paul Dahlin innan konserten börjar.

Paul Dahlins morfar Ivares Edvin Johnsson emigrerade till USA från Röjeråsen i Rättvik 1924. Med sig hade han sin fiol, och musiken levde vidare på andra sidan Atlanten.

Paul Dahlin började spela när han var nio år. När han blev vuxen kom folk ofta över och bad honom visa hur man spelade olika låtar.

- Till slut startade jag det här spelmanslaget i stället.

Tjugo år har gått sedan dess. Det finns många svenskättling-arna i Minnesota och intresset för folkmusik är stort. Hemma i Minneapolis består spelmanslaget av 40 personer, och så finns det lilla spelmanslaget. De 25 spelmän som följde med till Sverige är mellan 16 och 75 år gamla.

- Våra medlemmar får en bättre förståelse för musiken om de får sina egna bilder av bygden den kommer ifrån, säger Paul Dahlin.

Utbytet mellan länderna har pågått sedan 1970-talet. Senast i februari i fjol var Kungs Levi Nilsson, Saras Göte Alfredsson, Lasse Jobs och Alm Nils Ersson i USA för att spela och hålla kurser.

Amerikanarna var i Sverige första gången 1989 och senast 1994. För några av de yngre är det första besöket.

- Vi var vid Vidablick i Rättvik och tittade på utsikten, och en av dem sa "Jag skulle aldrig ha åkt härifrån!", säger Paul Dahlin.

MARIA ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons