Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amerikansk skidåkare besviken

Annons

- Det är här första gången som jag känner obehag i samband med en utlandsresa.

Kris Freeman, från USA, som nyligen gjorde sådan succé i samband med VM i Val di Fiemme, laddar nu för Svenska Skidspelen i Falun.

Men när de första bomberna föll över Bagdad kände han mest en sorgsenhet och oro.

- Jag känner också en stor besvikelse över att våra ledare i USA gör på det här viset, säger Kris Freeman.

Han är i Falun för att åka skidor och upprepa den fina insatsen från VM i Val di Fiemme där han på 15-kilometersloppet dök upp som gubben i lådan och tog fjärde platsen efter att länge haft chans på medalj.

Men det är inte lätt att samla tankarna när mediabruset handlar om att hans land är inblandat i ett krig mot Irak.

- Jag är inte rädd när jag går på gatorna. Men jag känner oro och obehag som jag aldrig gjort tidigare. De flesta människorna här i Europa är ju emot kriget och de kanske inte känner till att hälften av invånarna i USA inte stödjer kriget, säger Kris Freeman, som kommer från den lilla orten Andover, två timmars bilfärd från Boston i delstaten New Hampshire.

Kris Freeman berättar att han är starkt kritiskt till kriget och är ingen anhängare till George Bush, bland annat för hans bristande miljöintresse.

- George Bush vann inte presidentvalet. Han stal det, säger Kris Freeman sammanbitet.

Kris Freeman berättar att kriget i Irak naturligtvis är ett samtalsämne inom USA:s trupp, som också bestämt att de inte bär amerikanska träningskläder i onödan, som vid exempelvis flygplatser. Men i övrigt har de inget extra skydd.

- I samband med VM i Val di Fiemme hade vi extra bevakning. Men inte här i Falun, säger Kris Freeman och låter förstå att de inte känner någon sådan rädsla.

Skidspelschefen Kaj Hansson bekräftar att det i dag inte finns något extra skydd för de aktiva från de utsatta nationerna.

- Men jag följer utvecklingen och har en mental beredskap så att vi kan handla snabbt om något skulle hända. Där har vi samtidigt en effektiv ledningsgrupp som kan träffas snabbt och fatta beslut. Det fick vi bland annat erfara i fjol i samband med Grand-dramat under Skidspelen, säger Kaj Hansson.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons