Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amerikaner fruktar att Bush väljs igen

Annons

Efter tre veckors besök hos släktingar och vänner i USA kunde jag notera att hos praktiskt taget alla finns en stark önskan: President Bush måste bort.

Många fruktar för vad som kommer att hända landet om det inte blir en demokrat som väljs vid höstens val i november. Devisen som gäller är "ABB", "Anybody But Bush"!

Bush har genomfört stora skattelättnader som gynnat framför allt de rika. De kan lätt avstå något därav till Bushs kampanjkassa.

Kerry måste förlita sig på många mindre bidragsgivare. En stor del av dessa bidrag används till dyr tv-reklam.

Här är några av de favörer Bush kan räkna med:

l I USA är skräcken för terrorister fortfarande stor. Ett tecken på detta är att många flygpassagerare måste ta av skorna vid terminalerna på grund av att en person från Paris hade sprängämnen i en sko. Bush försöker framstå som garant för att terrorismen bekämpas.

l Skattelättnaderna är något Bush redan börjat exploatera, vilket ger många pluspoäng. Att dessa bidrar till svindlande budgetunderskott verkar inte bekymra honom även om många republikaner är oroade.

l Demokraterna är ett splittrat parti men verkar nu mer enat än tidigare just med insikten av att Bush måste bort. Skattelättnaderna innebär nedskärningar på fler områden. Detta kan Kerry dra fördel av.

Kerry röstade för invasionen i Irak men han har en annan inställning. Kerry vill gärna engagera FN. Bush litar mer på USA:s väldiga krigsmakt.

Kriget håller på att bli något av en nattmara för USA och likheterna med Vietnam spökar i kulisserna.

ERIK SVENSSON

Mer läsning

Annons