Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amerikanare och rock&#39n roll

Annons

Dagens motorklubb med namnet VB Cruisers såg dagens ljus 1994 och sedan dess har medlemsantalet pendlat lite upp och ner, i dag finns det drygt ett 40-tal medlemmar.

De tre saker som förenar dessa är att de äger, planerar eller drömmer om att köpa en jänkare. Naturligtvis ska det helst vara en med en V8.

Det andra är att de är intresserade av den amerikanska livsstilen och det tredje är musiken. Elvis Presley och Chuck Berry är självklara val när de åker bil.

De flesta i föreningen har bilar från företrädesvis 50, 60 och 70-talet. Men det finns även andra mer främmande fåglar i skaran och det är exempelvis en Chevrolet Suburban och en Chevrolet Van.

- Det finns inga krav på bilen, det finns från rena racebilar till pilsnerbussar i föreningen, säger Jocke Hedström.

Varje onsdag träffas medlemmarna och snackar över en fika och efter det åker de en tur på cruising. Ungefär en handfull bilar brukar samlas på onsdagskvällarna.

Under träffarna snackar de ihop sig om vilka cruisingträffar de ska åka på. Det arrangeras sådan runt om i landet hela sommaren och vissa är mer eller mindre populära.

- En som vi åker till varje år är den i Lindesberg, det är nära och bra, säger Jocke Hedström.

Första aktiviteten på våren för VB Cruisers är vårmönstringen som de håller sista april och då kör en runda i Västerbergslagen.

Den stora begivenheten under sommaren är naturligtvis Power Meet i Västerås. En folkfest med 15 000 bilar och över 100 000 besökare som finns ute på stan och tittar på festen och bilarna.

- Vi bor i ett militärtält och är nere i Västerås alla tre dagarna, säger Jocke Hedström.

I den här typen av föreningar var det förr killarna som dominerade helt och hållet, tjejerna var mest med för att se söta ut. Men i dag är tjejerna lika engagerade och flera har egna bilar. Ann-Sofi Hedström har en bil tillsammans med sin pojkvän. Hon har odlat ett eget intresse med anknytning till bilarna, hon samlar på gamla prylar med ett ursprung i 50 och 60-talet.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons