Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambassadör i särklass

Annons

Som ett viktigt steg i relationerna mellan Japan och Ludvika, kom Japans ambassadör Seiichiro Otsuka på besök till Ludvika på måndagen. Med sig hade han sin fru och landets kulturattaché.

Det blev en mycket händelserik inledning på det två dagar långa besöket, med besök på Gammelgården, Högbergsskolan och i Säfsen. Med som initiativtagare till "Japan-projektet" och som välbehövlig översättare fanns Gonäsbördige Hans Shimizu Karlsson.

- Vi ska höja ribban på vår status i Japan och då gäller det att ha kontakter. Ambassadören är en fantastisk person som kan kommunicera med människor på ett naturligt sätt.

Ambassadörens musikaliska ådra präglade dagen. Han började sitt besök med att sjunga Dan Anderssons "Jag väntar vid min stockeld" tillsammans med sin fru och Saxdalens manskör.

- Romantiken i hans texter är betagande. Just nu lär jag mig "Till min syster". Den är lite mer melankolisk, förklarade Seiichiro Otsuka.

Som sig bör hyllade han i sitt inledningstal bygden och dess möjligheter. Han sade sig hoppas på ett fortsatt och utförligare utbyte mellan sitt hemland och Ludvika, men delegerade också en del av ansvaret.

- Ni kan göra mer PR för den här delen av Sverige riktad till oss japaner.

Hans Shimizu Karlsson jämförde den svenska landsbygden med den japanska och påpekade att problemen, såsom arbetsbrist och utflyttning, finns även i Japan. Men i Säfsen skulle ambassadören få beskåda ett utmärkt exempel på att det går att få andra delar av ett område att blomstra, än bara tätorten.

Shimizu Karlsson bor numera i Japan och har varit svensklärare åt Seiichiro Otsuka, innan denne för drygt ett år sedan blev ambassadör i Sverige.

- Jag har utbildat tre ambassadörer och den här är i särklass, myste han.

På Gammelgården fick sällskapet gå runt bland byggnaderna och ambassadören var imponerad över kvarlevorna från dåtidens högteknologiska verk.

Med på turen var också bland annat turistchefen Håkan Rosén, kommunfullmäktiges ordförande Leif Pettersson (s), kultur- och fritidsnämndens ordförande Ingvar Henriksson (s) samt Kjell Israelsson (m), som deltar i arrangemanget på uppdrag av näringslivsenheten.

Redan efter turen runt Gammelgården verkade han nöjd med sitt besök.

- Jag hoppas att många japaner kommer hit för att avnjuta bygden. Och själv vill jag lära mig mer av Dan Andersson. Jag är stolt över att vara Japans första medlem av Dan Andersson-sällskapet, sade han och log.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons