Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambasadör - inget liv i flärd

Annons

Bal på slottet, fängslad i Iran och väckt mitt i natten med frågor om en störig apa.
Det är några av händelserna som ambassadör Jan Axel Nordlander, snart 60, varit med om.

På uppfarten står en flott bil med lack i gråmetallic. Det röda huset i Österbo omgärdas av en tomt med flera äppelträd. Hallonbuskarna är tomma, men husets ägare kommer direkt från djungeln.
Han är ledigt klädd och har en förvånansvärt måttlig solbränna trots flera år i varmt klimat. Jan Axel Nordlander, numera före detta ambassadör i Thailand, är hemma i Smedjebacken och hälsar på.
Huset har han haft i nästan fyra års tid. Han ville ha ett ställe nära Stockholm och eftersom släktrötterna finns här, blev valet lätt.
Kontrasten till arbetsplatsen de senaste fem åren kunde knappast vara större.

– Det bor 9 miljoner invånare i Bangkok, staden är bullrig och luften är smutsig.
37 personer arbetar på ambassaden i Bangkok och ambassadören är chef för dessa. Samtidigt ska denne företräda Sverige gentemot myndigheterna i landet, ta fram underlag för utrikespolitiska bedömningar och hjälpa svenskar i knipa.
Det innebär en hel del representation. Ambassadören ska vara med på invigningar, middagar på slottet, cocktailpartyn och hålla tal.

– Det låter som ett lyxliv, men ofta var jag bortbjuden fyra kvällar i veckan och det är betungande. Ibland kunde det kännas som slöseri med tiden att bara sitta där i sin bästa kostym. Samtidigt gick det inte att säga nej.
Ändå har han aldrig ångrat sitt yrkesval. Platserna och arbetsuppgifterna har varierat med jobbet inom Utrikesdepartementet sedan mitten av 70-talet.
När tjänsten som ambassadör i Thailand blev ledig slog han till.

– Det är ett bra land att bo och jobba i. Däremot är det tungt med 35 grader och 90 procents luftfuktighet året om. Då kan man längta efter klara svenska höstdagar.
Jan Axel Nordlander har semester till den 1 oktober. Sedan blir han chef för UD:s enhet för konsulära och civilrättsliga ärenden, som bland annat hjälper svenskar i nöd utomlands. Genom en rockad blir nuvarande chefen ambassadör i Thailand.
Vägen har gått via ett antal tjänster i ett antal länder – och ett antal äventyr.
I Iran blev han fängslad när han åkte bil med en ogift iransk kvinna.
– Båda blev anhållna och efteråt fick jag veta att en polis sagt att de skulle skära av mitt öra, lägga det i diplomatpasset och skicka till Stockholm.
Under den första intifadan i Jerusalem kastades tårgas på ambassaden och rutorna till tjänstebilen krossades. I Tunis kom en person som inte fått visum och tuttade på receptionen.

– Diplomatyrket blir allt farligare. Vi måste mer och mer barrikadera oss. Det är oundvikligt, men trist.
Märkliga förfrågningar är en annan del av yrket. Apan Ola blev mediekändis i Sverige genom att bland annat spekulera på börsen via pilkastning på aktier. Sedan såldes han till en djurpark i Thailand.
När så kungen och drottningen skulle komma på besök ringde kvällstidningen Expressen upp ambassadören mitt i natten. De ville veta om samtalet kungarna emellan skulle omfatta apan Ola.
– Jag är också djurvän, men så länge människor svälter, lider och dör, måste vi prioritera det. Att två kungar skulle diskutera en apa är befängt.
Istället skickades ambassadpersonal för att se hur apan Ola mådde, men då spottade denne en kvinnlig konsul i ansiktet.
Jan Axel Nordlander kommer att sakna arbetet på ambassaden i Bangkok och landet som helhet.
– Mest kommer jag att sakna folks attityd. Alla var så vänliga var man än gick. Här får man ju nästan en smäll om man ler i tunnelbanan.

Rik säger han sig inte ha blivit på sin post. Han har haft vissa tillägg för att kunna leva ambassadliv, med hembiträde och fina kostymer.
– Men vi har inga fallskärmar och cheferna inom näringslivet tjänar mycket mer. Jag beklagar mig inte, men förmögen blir man inte.
– Det jag har, en stor representationsvåning och en fin bil, är bara lånta fjädrar.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons