Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alzery begär 30 miljoner av Sverige

Annons

Mohammad Alzery har lämnat in ett skadeståndsanspråk på 30 miljoner kronor till justitiekanslern.

Pengarna ska "delvis reparera" de skador svenska staten åsamkat honom, skriver hans ombud.

Alzery är en av de två egyptiska terrormisstänkta asylsökande som avvisades från Bromma flygplats med hjälp av CIA i december 2001.

Den dåvarande socialdemokratiska regeringens beslut att avvisa de båda männen, och sättet avvisningen sedan kom att genomföras på, har grundligt kritiserats såväl i Sverige som internationellt.

På grund av kritiken har den nuvarande regeringen upphävt avvisningsbesluten, för Alzery i mars i år, och för den andre avvisade Ahmed Agiza i mitten av maj. Då instruerade regeringen också justitiekanslern (JK) att hantera skadeståndsanspråken, och gjorde tydligt att JK har fria tyglar i fallen.

På torsdagen lämnade Alzerys båda svenska ombud, Kjell Jönsson och människorättsjuristen vid Svenska Helsingforskommittén, Anna Wigenmark, in anspråken till JK.

Tidigare i år fick en kanadensisk medborgare 72 miljoner i skadestånd sedan han förts till Syrien av CIA, skriver de båda ombuden i inlagan. En strikt tillämpning av Europadomstolens tidigare beslut om gottgörelse för tortyr och liknande skulle lett till en betydligt högre siffra än de 30 miljoner de nu begär, hävdar ombuden.

Alzery begär kompensationen för behandlingen på Bromma flygplats, för de dåliga straffrättsliga utredningar som gjorts kring CIA:s agerande där, för avvisningen och den behandling den ledde till i egyptisk fångenskap.

Med stor sannolikhet avvaktar JK ett liknande anspråk från Agiza innan skadeståndsfrågan avgörs. Ett beslut är därför inte troligt förrän efter sommaren.

Sedan regeringen hävt avvisning sökte Alzery på nytt uppehållstillstånd i Sverige, men den avslogs häromveckan. Säpo anser alltjämt att han är en säkerhetsrisk.

TT

Mer läsning

Annons