Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älven blir avloppsdike

Annons

Det är inte så konstigt som det kanske låter men i en stor utbyggnad av det kommunala avloppet i Lima använder man älven som "avloppsdike". En ny avloppsledning från södra Lima till det kommunala reningsverket i Lima kyrkby dras på långa sträckor i en ledning som läggs förankrad på älvens botten.

Efter många års diskuterande går nu äntligen avloppssituationen i Limedsforsen och Risätra mot en lösning. Hittills har avloppet från närmare 200 hushåll gått mer eller mindre orenat ut i älven från enkla slamavskiljare.

Man har tidigare diskuterat olika möjligheter för att minska avloppsutsläppen i älven i Limaområdet.

Ett tag var man inne på att anlägga avloppsreningsdammar på en plats väster om Limedsforsen. Planerna lades på is efter högljudda protester från bybor.

Senare har man även diskuterat att bygga avloppsreningsverk i Risätra men inte heller den lösningen skulle bli bra.

-Till slut kom vi fram till att det bästa skulle vara att bygga en ledning och pumpstationer från de södra delarna av Lima upp till det kommunala reningsverket i Lima kyrkby. Det blir långa ledningar men å andra sidan är det bara ett reningsverk som behöver tillsyn och det ger förmodligen billigare driftkostnader, säger ingenjör Anders Tenn vid kommunens vatten- och avloppsavdelning.

Avståndet från Risätra till reningsverket i kyrkbyn är cirka 7,5 kilometer. På en stor del av sträckan, nästan fem kilometer, kommer den nya avloppsledningen att förläggas på älvens botten och avloppet pumpas motströms till Lima.

Förutom ledningen ingår tre nya pumpstationer i utbyggnaden.

- Dessutom måste vi göra en utbyggnad av reningsverket för att kunna ta emot de ökade avloppsvolymerna. Totalt räknar vi med att utbyggnaden av avloppet i Lima kostar cirka 5-6 miljoner kronor. En del av jobben görs på entreprenad och en del gör vi i kommunal regi, säger Anders Tenn.

Den stora vinsten med utbyggnaden är miljömässig, utsläppen minskar i Västerdalälven. Tre slamavskiljare, som renar avloppet mycket provisoriskt, kommer att kunna tas bort. De finns i dag i Biskopsbyn, i Limedsforsen och i Risätra.

En annan fördel, som man får mer eller mindre på köpet, är att en ny vattenledning samtidigt kommer att dras från vattentäkten i Biskopsbyn till Limedsforsen, som tidvis haft vissa problem med tillgången på vatten.

I bästa fall kan den nya avloppsledningen tas i drift till årsskiftet, eller senast under första halvan av nästa år.

- Nu håller vi på att komma i mål med avloppsutbyggnaden i byarna längs Västerdalälven. Då Lima blir klart är det sedan bara området Transtrand och Fiskarheden som fortfarande har en dålig avloppsrening med slamavskiljare. När den utbyggnaden kan komma i gång vet vi inte för dagen, säger Anders Tenn.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons