Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvdalsskolan bäst i Sverige

Annons

För en tid sedan kunde vi berätta att Karin Beronius och Älvdalsskolan fick ta emot inte mindre än två fina utmärkelser för det retorikprojekt som startade 1999 och som läraren Kartin Beronius varit initiativtagare till.

Dels vann man regionfinalen av Skolpriset Spira och belönades med diplom och en check på 10 000 kronor. Dels kom man på tredje plats i en tävling Utbildningsakademin anordnat. Priset där var 20 000 kronor. Prisutdelning i denna tävling kommer att ske i Älvdalens kyrka i samband med skolavslutningen den 6 juni.

På fredagen fick Karin Beronius ta emot ytterligare 50 000 kronor, då Älvdalsskolans retorikprojekt vann riksfinalen i Göteborg. Med som mottagare var också Anna-Lisa Tommos, som representerade förskola, Lena Nilsson klass 1-6 och Bo Strömberg som representerade skolledningen.

Tävlingen Skolpriset Spira anordnas av försäkringsbolaget Skandia, lärarfacken och Dagens Nyheter.

Retorikprojektet går ut på att alla barn i Älvdalen under hela sin skoltid ska få lära sig att uttrycka sig och våga framföra sina åsikter.

Nu kommer utbildningen i retorik, från förskola till högstadie att bli permanent. Från och med hösten löper retoriken som en röd tråd genom undervisningen.

Riksfinalen gav en segrare i vardera tre kategorier: Socialt arbete, basämnen och övriga ämnesområden. Arentorps skola och Ramsele skola vann de två första kategorierna och Älvdalsskolan alltså kategorin övriga ämnesområden.

- Det var en otrolig adrenalinkick när motiveringen lästes upp och vi alltmer förstod att det var vi som vunnit, sade Karin Beronius.

Karin Beronius passade på att berätta var hon kommer ifrån och läste en bit av visan Daiti Budum på älvdalska, vilket uppskattades mycket, både av Alice Bah, som höll i programmet och övriga i den stora publiken.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons