Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvdalsskola - i Tanzania

Annons

Det samarbetet ska nu utvecklas sedan Myndigheten för skolutveckling, en av de två delar Skolverket har delats upp i, valt ut Älvdalen som en av elva skolor i landet för detta projekt. 640 000 kronor satsar Sida och Myndigheten för skolutveckling på projektet för Älvdalens del.

- Det är glädjande för oss eftersom vi arbetat extra mycket med internationella frågor under de senaste åren, säger rektor Nils-Åke Norman på Älvdalens gymnasieskola.

Naturbruksgymnasiet har ju de senaste fyra åren genomfört utbildningar i varaktig turism i samarbete med Svenska Turistföreningen i Grövelsjön och olika länder i Afrika. Dessutom har man elever som gör sin arbetsplatsförlagda utbildning utomlands varje år.

Nu kommer ännu fler elever - 18 platser per år har Älvdalen fått - att erbjudas möjligheter att få göra delar av sin utbildning utomlands.

I detta ingår både elever och skolpersonal, men eftersom skolan själv lägger in mer pengar för detta utbyte i sin budget kan det bli fler elever som får nytta av nysatsningen.

I första hand är det Mweka College of African Wildlife som Älvdalsskolan ska samarbeta med. Skolan ligger vid foten av det berömda berget Kilimanjaro i Tanzania och utbildar i dag parkvakter, natur- och vildmarksguider.

Projektet löper under två år och nyligen var personal från Älvdalen i Tanzania för att bland annat diskutera det kommande utökade samarbetet mellan de två skolorna.

Bägge skolorna har internatboende, vilket underlättar för att ta emot de gästande eleverna.

- Elever på våra yrkesförberedande program skulle med ett sådant utbyte kunna öka förståelsen i frågor som främlingsfientlighet och rasism och även bidra till att de mångkulturella frågorna lyfts fram på såväl skolor som i arbetslivet, säger Nils-Åke Norman.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons