Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvdalskan i fokus när förening firar

Annons

För första gången i historien blir det en vetenskaplig konferens om älvdalskan. "Första konferensen om älvdalska" är namnet på denna konferens. För första gången blir det också i samband med konferensen en musikal helt på älvdalska.

Det är Uppsala universitet och föreningen Ulum Dalska som tillsammans arrangerar Den första konferensen om älvdalska under två dagar i juni.

Efter konferensens avslutning blir det - efter flera års förberedelser - premiär för musikalen O?erwais, den första musikalen helt på Älvdalska.

Den två dagar långa språkkonferensen anordnas 18-19 juni i år i Älvdalen.

- En del av föredragshållarna kommer att bjudas in. Sedan är det fritt fram för andra att anmäla intresse om man vill hålla ett föredrag eller vara publik.

Det säger Yair Sapir, själv nybliven doktor i nordiska språk, som tillsammans med Gunnar Nyström är den på Uppsala universitet som kommer att jobba med konferensen.

- Det finns ett stort intresse för älvdalskan i Sverige och forskare i Uppsala har länge forskat om dialekten, eller språket, vilket man nu väljer att kalla det.

- Med den här konferensen vill vi visa att vi tar älvdalskan på allvar.

- Syftet med konferensen är att belysa älvdalskan ur många olika aspekter och att få den mer uppmärksammad så att folk blir medvetna om dess betydelse, säger Yair Sapir.

På konferensens andra och sista dag, lördag 19 juni, äger premiären för musikalen O?erwais rum i Älvdalens sporthall. Det blir också föreställningar söndag 20 juni samt tisdag och onsdag därefter.

Musikalen har skrivits av Verf Lena Egardt och kommer att vara textad på svenska för de som inte förstår älvdalska, via en textremsa på scenen - ungefär som på tv.

Samernas nationaldag firas

Likaså bjuds elever och personal vid skolorna i Särna och Idre på renkött till lunch.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons