Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvdalska språket sprider sig

Annons

Denna vecka pågår en intensivkurs i det älvdalska språket. Kursledare är Bengt Åkerberg, bördig från Älvdalen, men numera bosatt i Bromma. Bengt är årets kulturpristagare i Älvdalen och han har en gedigen bakgrund när det gäller det älvdalska språket.

- Det är sjätte året jag håller kursen och intresset är alltid lika stort varje år, säger Bengt.

Vissa år har intresset varit så stort att man fått dela upp dem i flera grupper. I år är det nio deltagare som vill lära sig och bevara älvdalskan, tre av dem kommer från andra orter och vissa är inflyttade till Älvdalen.

- Jag gick samma kurs för två somrar sedan och för mig är det ett bra sätt att lära mig språket, samtidigt som jag förstår mer när folk pratar älvdalska, jag hoppas också att älvdalskan snart kommer att användas i skolan , säger Cicki Gustafsson, själv inflyttad för några år sedan.

Älvdalska språket är inte lätt, men med hjälp av kursmaterial som Bengt Åkerberg tilsammans med olika lokala förmågor ställt samman, finns idag en diger samling litteratur som deltagarna får ta del av. Grammatik och ord som inte finns i det svenska språket, men som återfinns i den älvdalska litteraturen, är ämnen som kursdeltagarna frågvist vill ta veta mer om.

- Det är glädjande att se deltagarnas iver när det gäller att lära sig språket, de arbetar väldigt intensivt och är hela tiden på alerten, de kommer att klara sig bra ute i samhället med sitt nya språk, avslutar Bengt Åkerberg som nästa vecka startar en kurs i översättning av det älvdalska språket.

TORBJÖRN NILSSON

Mer läsning

Annons