Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvdalska lockande för allt fler forskare

Annons

Det alltmer ökande intresset för älvdalska språket gör att Nils-Åke nu har ställt i ordning lokaler på ÄUC som forskare från hela landet får disponera när de vill studera älvdalska på plats.

Det var Yair Sapir, vid Uppsala Universitets institution för nordiska språk, som väckte tanken om ett speciellt rum i Älvdalen för forskning kring det älvdalska språket.

Nils-Åke Norman tände på idén och välkomnar nu forskare, inte bara från Uppsala Universitet, att få låna lokaler, datorer och telebild-anläggning vid ÄUC.

- Det här går helt i linje med vår inriktning, säger Nils-Åke Norman. Vi vill ha hit forskare som kan mötas och diskutera idéer med varandra och med oss. Detta stärker skolan, samtidigt som de kan dra nytta av våra resurser.

Nu är det inte bara forskare som vill sätta sig in i det älvdalska språket som är välkomna.

- Nej, vi välkomnar alla former av forskning, säger Nils-Åke Norman.

Yair Sapir på Uppsala Universitet välkomnar beslutet.

- Jag tror att det kan finnas ett stort intresse bland forskarna här i Uppsala att utnyttja forskarrummet i Älvdalen, säger han.

Föreningen Ulum Dalskas ordförande Mats Elfquist är mycket glad över beskedet om ett forskarrum på ÄUC.

- Det är fantastiskt, vi har länge försökt att få hjälp med ett rum för Ulum Dalska.

- Nu kan vi bjuda hit forskare från hela Norden och det blir betydligt lättare för dem att komma när lokalproblemet är löst. Dessutom finns det möjlighet för dem att äta på skolan.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons