Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvdalska i sportradion

Annons

Förklaringen är att Radiosporten under sommaren begåvats med en medarbetare från Älvdalen, Jenny Mörk, anställd på ett sommarvikariat.

- Det var en kollega som under kvällens direktsändning bad mig att säga några meningar på älvdalska, säger Jenny, som var kvällens programvärd.

Kollegan sade sina meningar på svenska och därefter översatte Jenny direkt. Den första var "att ikväll pågår lag-VM i speedway" och den sista för aftonen var en överlämning till en fotbollsmatch i allsvenskan i Landskrona med Dag Malmqvist som referent.

Jenny talade gärna i radion på sitt modersmål för hon tycker att hembygden är den bästa av alla världar.

- Jag är väldigt stolt över Älvdalen. Det finnas inget som går upp mot dess natur, bygdens människor och älvdalskan, säger Jenny Mörk lyriskt.

Hon är 28 år och utbildade sig till journalist på högskolan i Sundsvall för knappt två år sedan.

- Efter skoltiden fick jag vikariat som nyhetssändare på Sveriges radio Västernorrland under ett halvår. Den här sommaren väntade ett nytt vikariat på samma radiostation med bonus att få jobba på Radiosportens huvudredaktion i Stockholm under fyra veckor.

Jenny är en sportig tjej som framförallt gillar skidåkning.

- Visserligen pryade jag på Mora Tidning i Älvdalen under två veckor i årskurs åtta, men tankarna på att verkligen bli journalist kom först några år efter gymnasiet.

På gymnasiet studerade hon på samhällsvetenskaplig linje. Efter studenten följde några år med blandade sysslor, jobb som skidlärare i Österrike, säsongsarbete på fjällstation i Grövelsjön samt studier i tyska vid Örebro universitet och engelska vid Mälarhögdalens högskola i Västerås.

- Därefter sökte jag in på journalisthögskolan. Vi fick prova på det mesta i branschen och jag gillade radiomediet bäst.

Speciellt det här med livekänslan, att få sända direkt, tilltalade Jenny.

Mellan radiovikariaten gick Jenny en skidlärarutbildning i Åre.

Redan första dagen på Radiosporten fick hon göra ett inslag om sin önskeidrott, skidor.

- Marie Svan från Dalarna hade utsetts till tränare för landslaget i längdskidåkning. Det var spännande att få intervjua henne eftersom jag är insatt i ämnet, säger Jenny.

Under de fyra veckorna har Jenny trivts utmärkt på Radiosporten.

- Det är roliga medarbetare som arbetar med humor och de vågar att ta ut svängarna.

Ta ut svängar ska Jenny själv göra under det närmaste halv-året. Kommande vecka är hon ledare på ett fiskeläger i Älvdalen och efter slutfört vikariat på lokalradion i Västernorrland blir det Nya Zeeland under knappt tre månader. Längre än så har inte Jenny planerat sin framtid.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons