Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvdalen säger nej till Johnny Granlund

Annons

- Vi är tvungna att ta ett nytt grepp och inte riskera två förlorade år då samarbetet mellan alltför många av kommunens turistföretag och Johnny Granlund inte fungerar, säger folkpartiets Peter Nygren.

Det blev en ny allians som höll i yxan och avvisade Fliesbergs Outdoor. Folkpartiet, genom Peter Nygren, lade fram ett förslag som socialdemokraterna stödde.

Samtidigt hoppade centerpartiets Arne Bogghed av den överenskommelse partiet hade med socialdemokraterna. Även Kommunlistans Lisbeth Mörk Amnelius röstade mot att byta turist-entreprenör.

- Jag har varit i kontakt med väldigt många av kommunens turistföretag och fått klart för mig att det finns ett stort motstånd mot att förlänga turistentreprenörsavtalet med Fliesbergs Outdoor, säger Peter Nygren.

Samtidigt har han presenterat sina tankar på att skapa en helt ny ekonomisk förening som så många som möjligt ska kunna enas runt.

- Det turistråd som nyligen bildades har inte det stöd som behövs för att den på ett optimalt sätt ska kunna verka. Därför är det bättre att satsa på något helt nytt där alla, inklusive Johnny Granlund, är välkomna, säger Peter Nygren.

Hans tankar innebär att kommunen lämnar ett bidrag på förslagsvis maximalt tre miljoner kronor. Sedan får turistföretagen vara med och finansiera verksamheten. På respektive ort får de sedan forma den verksamhet de vill ha med turistbyråer, marknadsföring med mera.

Onekligen upplevs det hela som lite av en återgång till den gamla SIG-stiftelsen, men i ny regi.

- Turismen är så viktig för oss att det här bara inte får slarvas bort i några förlorade år, menar Peter Nygren.

I kommunens arbetsutskott fick han också igenom sina tankar även om centerpartiets Arne Bogghed ville ha ett möte med representanter för turistnäringen först och därefter ta ett beslut. Detta trots att något sådant inte skulle hinna tas före den sista juni, det datum då en överenskommelse med Fliesbergs måste vara klar.

Kommunlistans Lisbeth Mörk Amnelius ifrågasatte det motstånd som Nygren menade fanns mot Granlund och förordade att kommunen skulle förlänga avtalet. Hon menade också att det rådde oklarheter bland företagare om vad som ingick i avtalet.

Arbetsutskottets beslut blev dock att föreslå kommunstyrelsen att säga nej till ytterligare två år med Fliesbergs Outdoor som turistentreprenör.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons