Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Älvdalen liknar norra Thailand"

Annons

Det finns många likheter mellan Älvdalen och den norra delen av Thailand. De höga bergen, de djupa skogarna och viljan att bevara sitt eget språk och sin egen kultur.

Det berättade Sunny Danpongpee, thailändare från Karen-folket, en folkgrupp på omkring 500 000 människor i norra delen av Thailand.

Han kom i kontakt med Älvdalen när Ingvar och Eva Skeppstedt arbetade i staden Chiang Mai i Thailand under två år.

Karenfolket består av många olika religioner. Sunny är generalsekreterare i Karenfolkets baptistförbund och som sådan hade han inbjudit Svenska systerförbundet att skicka dit Eva och Ingvar att arbeta där under två år.

Sunny berättade att det i Thailand råder stor sämja mellan olika religiösa grupper. Karenfolket har varit "bortglömt" av regeringen under många år, men de senaste tio åren har en attitydförändring till det bättre skett. Nu håller landet på att arbeta fram en ny konstitution där man bland annat kommer att få med rätten att bevara den egna kulturen och det egna språket, vilket är lika viktigt för Karenfolket som för älvdalingarna.

När Sunny nu skulle besöka Svenska baptistsamfundets rikskongress i Västervik, passade han också på att besöka sina vänner Ingvar och Eva i Älvdalen. På måndagskvällen sjöng och berättade han om sitt folk i Salemkapellet. Och han guidades runt till fäbodar och vackra platser i Älvdalen.

- Vi ville visa honom att Sverige är mer än bara Stockholm, liksom Thailand är så oerhört mycket mer än sandstränderna i turistbroschyrerna, sade Ingvar Skeppstedt.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons