Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alvar ställer ut - sig själv

Annons

Timmermannen från Rista ställer just nu ut i turistsbyråns utställningslokal.

Utifrån ett lofthärbre vid Gagnefs minnesstuga har han i ett antal teckningar beskrivit en timmermans arbete. Teckningarna visas tillsammans med ett antal exempel på knuttyper och några oljemålningar av byggnader av olika typer.

Dessutom ställer Alvar ut - sig själv.

Varje förmiddag under två veckor finns han på plats i utställningslokalen för att berätta om och svara på frågor angående timring.

Han var bara 13 år när han började hugga i skogen.

- Det var den snörika och kalla krigsvintern 1939. Vi bodde i en koja vid Käringsjön i Björbo och gick morgon och kväll fyra kilometer till och från avverkningsplatsen på Nåsskogen. Far, som också deltog i huggningen, tog hand om allt jag och min bror tjänade. Vi fick lära oss att göra rätt för oss och så här i efterhand måste jag säga att det var fostrande och att det grundlade en fysik som jag haft nytta av under hela mitt liv, berättar han.

Tio år senare fick han gå i lära hos en äldre timmerman och sedan dess har han ägnat sig åt timring. Han har deltagit i restaureringsprojekt i hela landet, men kanske främst i Jämtlands län, och jobbat med allt från utedass till slott.

Sönerna Allan och Conny har ärvt hans intresse och tagit över timringsföretaget, men 75 år gammal hjälper Alvar fortfarande till med råd och dåd. Helt omärkt av det tunga jobbet är han dock inte.

- Jag har förslitningsskador i ryggen och en del problem med knäna sedan jag fick en timmervägg över mig. Men om jag inte tidigt fått lära mig arbeta och byggt upp min kropp hade jag aldrig kunnat jobba så lång tid som timmerman, säger han.

Utställningen handlar om ett mycket gammalt och för generationer livsviktigt hantverk. Men den handlar också om natur, vikten av materialkännedom, värdet av att använda de rätta redskapen och att behärska deras användning, fäbodar, det gamla jordbrukssamhällets behov av olika typer av byggnader, och genom hans närvaro även om timmermannen Alvar Trogen.

Hans berättelser om restaureringen av Gunnebo slott, fäbodmiljöer i Jämtland och enskilda byggnader runt om i landet ger liv åt träknutarna och teckningarna. De sistnämnda är förresten resultatet av timmermannens livslånga hus- och knutstudier - och av teckningsstudier per korrespondens.

- När jag jobbade i skogen läste och tecknade jag på kvällarna i skenet från kojans fotogenlampa. Det har varit till stor nytta när jag som timmerman ville dokumentera knuttyper, fönster- och dörrgåtor och annat som har med husbyggen att göra, förklarar han.

Även om han själv inte vill kännas vid ordet finns det ett visst fog för att tala om timringskonst.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons