Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alternativt styre i liten by

Annons

- Vi ska fungera som ett stöd för andra och förmedla kontakt med myndigheter och politiker, säger Göran Kihlström som är ordförande.

Men sockenrådet tar praktiska handtag också. Nu ska det äntligen komma upp nya informationsskyltar vid infarterna. De gamla är slitna, och där finns fortfarande posten och banken kvar.

Sockenrådet får bidrag till nya skyltar från Välkommen till Falun, men företagarna på orten är också med och betalar.

- Det är en skam att det ser ut så här. Med Carl Larsson-gården är vi ändå Faluns största turistmål, med över 60 000 besökare, säger Göran.

Han är uppvuxen i byn. Det ideella engagemanget tar tid, men känns angeläget.

Sockenrådet har sökt och fått EU-pengar för tillväxt. Man vill utveckla turismen. Besökarna väller in, men de har inte så mycket att göra när de väntar på inträde hos Carl och Karin.

Men sockenrådet vill också locka annan typ av företagande. För att skapa arbetstillfällen på hemmaplan så är service och bredband viktiga frågor,

Tidningen träffar Göran när han är på väg till vägföreningens möte i Stora Hyttnäs. Folk som är engagerade är det ofta på flera håll.

- Titta så vägen till Carl Larsson-gården är lappad, inte ens den får vi hjälp med av kommunen, och den är ju ändå främst för alla turister. Den politiska representationen är koncentrerad till centralorten. Vi hamnar i skymundan och måste lyfta fram våra frågor, säger Göran Kihlström.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons