Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alternativt kårhus utreds

Annons

Det var moderaterna, centern och socialdemokraterna som drev igenom att stadshotellet skulle bli kårhus. Alla övriga partiet var emot det då de ansåg att det skulle bli för dyrt.

En häftig debatt om saken blev det också vid senaste kommunfullmäktigesammanträdet. Lars Broman, mp, ansåg att demokratin satts ur spel. Han ville ha flera alternativ utredda så att kommunfullmäktige sedan hade att välja på. Han hoppades att kommunstyrelsen skulle komma till sans när utredningen om kostnaderna för stadshuset var klara och begära att i vart fall ett alternativ till blev utrett.

Och han fick gehör. I kommunstyrelsens samhällsutskott i går tog kommunalrådet Bjarne Harrung initiativet till att så ska ske. Kårhusgruppen fick i uppdrag att tillsammans med fastighetskontoret hitta andra lämpliga lokaler och då eventuellt hos någon privat fastighetsägare. Alla kommunalägda fastigheter gruppen tittat på har redan förkastats.

Gruppen ska komma med sitt förslag till kommunstyrelsen 17 september. Då först kan kommunstyrelsen besluta om förslaget ska utredas mera ingående.

Men utredningen om kostnaderna för stadshotellet är klar. Fastighetskontoret hade inte lyckats pressa kostnaderna särskilt mycket.

Att bygga om stadshotellet för studenterna kostar 10,2 miljoner kronor. Att ordna till det för socialnämnden i Annexet kostar 880 000 kronor. Allt enligt det kostnadsläge som rådde i november förra året. Nu har byggruschen börjat igen så priserna kommer i slutändan troligen att visa sig bli högre tror fastighetskontoret.

I dag kostar hyran för kårhuset på Lugnet 725 000 kronor. Av det står kommunen för 590 000 kronor i hyresbidrag.

Om man bygger om stadshotellet kommer hyran i stället att bli 2 135 000 kronor. Av det får kommunen stå för 1 710 000 kronor.

Förutom detta måste kommunen punga ut med hyra för lokaler till ekonomi- och organisationskontoret. De finns i dag i Annexet men måste flytta om socialkontoret ska in.

Dessutom finns det inga beräkningar på vad det kommer att kosta att flytta restaurang Kristallen i stadshuset. Fastighetskontoret har inte lyckats hitta några lokaler dit den kan flytta.

Alla dessa kostnader, kända och okända, förskräcker kommunalrådet Maria Wilje. Hon hävdar att det är uteslutet att man ger studenterna stadshotellet.

- Det här är inte det första vi ska investera i anser jag, säger hon.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons