Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alternativ tillgasledningar

Annons

I Dalarnas miljömål anges att tillförseln till industrin av fossila bränslen ska minska till 2010. Det går inte ihop med nya fossila energikällor. I remissversionen av "Energiintelligent Dalarna" finns en bra genomgång av industrins möjligheter att använda ny effektiv energiteknik. Där står inte ett ord om att ny gasledning är nödvändig.

Hultqvist gör ett nummer av att centerpartiet är oklart om naturgasen. Han har fel. Låt oss citera vad som sägs i vårt landsbygdspolitiska program:

"Sveriges goda förutsättningar för energiproduktion gör att det inte finns behov av ytterligare utbyggnad av det svenska fossilgasnätet. Att låsa fast ytterligare resurser i en ändlig miljöförstörande energiråvara som framöver riskerar kraftigt öka i pris är oförsvarbart".

Tvärtom är det socialdemokraterna som står för oklarheten. Det Hultqvist förespråkar förkastas av statsminister Göran Persson. Han uttryckte i Dagens Eko i fredags den ståndpunkten att vi skulle satsa på bioenergi och inte rysk naturgas. Vi har redan naturgas och gasol i Sverige. SSAB gör av med över 5000 ton gasol i månaden som kommer med tåg. Detta måste naturligtvis fortsätta i avvaktan på att nya tekniker utvecklas. Vad vi vänder oss emot är att bygga upp en stor infrastruktur i form av gasledningar genom landskapet som dessutom gör oss beroende av en stormakt, Ryssland, som enda producent. Ett land som uppenbarligen inte är att lita på vilket man blivit varse även inom EU och nu försöker åtgärda genom att göra gasförsörjningen mindre sårbar.

Svebio bedömer att bioenergin kan öka från dagens 109 TWh till 160 TWh redan till 2010. Att utnyttja den svenska landsbygden för bioenergiproduktion ger fler arbeten. Enligt Svebios beräkningar ger varje ökad TWh 300 extra jobb, många av dem på landsbygden. Den småskaliga vattenkraften kan byggas ut. Dels kan det göras effektivisering och dels kan ett stort antal sovande vattenkraftverk tas i drift. Här finns över en TWh att hämta. Detta förutsätter att regeringen ändrar den befängda eftergiften åt Sveriges sportfiskare som stoppar stöd till småskalig vattenkraft från 2010.

Dalarna har utmärkta möjligheter att bli ett föregångslän vad gäller kretsloppsanpassad energi. Vi vädjar till alla goda krafter, inklusive Peter Hultqvist, att inte tappa bort detta fokus i desperationen över att länet tappar ytterligare invånare. Kortsiktigt tänkande vad gäller energi gynnar inte Dalarna vare sig det gäller att behålla jobb eller invånare.

DAN WESTERBERG,

Mer läsning

Annons