Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alternativ barnomsorg intresserar

Annons

Intresset för att höra mer om alternativ barnomsorg lockade runt 25 personer till kommunhuset i går kväll.

Av frågorna att döma finns tankar på såväl nattöppen omsorg som privata dagmammor och önskan om Waldorfpedagogik.

- Det här var en bra kväll och jag förväntar mig att något kommer ut av den, sade bildningsnämndens ordförande Christer Swedhs.

Enligt beräkningar kommer Leksand att behöva 100 nya barnomsorgsplatser inom fem år. Kommunen har viss beredskap att klara av detta, men vill öppna en kanal för att se hur många som är intresserade av att driva alternativa former av barnomsorg.

De cirka 25 personerna som samlades i kommunhuset i går kväll bestod till främsta delen av personal inom barnomsorgen, politiker från bildningsnämnden och någon enstaka förälder.

- Vi i bildningsnämnden ser gärna att det finns många olika alternativ till barnomsorg så föräldrarna kan välja. Vi kämpar för att ha kvar våra egna dagbarnvårdare, men är inte främmande för om någon vill pröva i privat regi, sade ordförande Christer Swedhs.

Och av frågorna att döma i slutet av mötet finns starka planer på att starta barnomsorg i form av ett personalkooperativ.

- Det är en form av barnomsorg som vi i nämnden sedan länge hoppats att någon ville prova på, uppmuntrade Swedhs.

Bengt Sundgren från Kooperativ Utveckling Dalarna fanns på plats och berättade om hur ett kooperativt företag drivs och representanter från Hedemora kommun berättade om deras alternativa verksamhet som pågått i snart ett år.

Där är en kvinna privat dagbarnvårdare i sitt eget hem för två egna och tre andra barn och två andra kvinnor har gått samman och hyr en lokal där de har sin verksamhet.

I båda fallen finns ett avtal med kommunen, men barnen tas inte från den kommunala barnom-sorgskön utan rekrytering och eventuella vikarier sköts utan kommunens inblandning.

Hur det blir i Leksand återstår att se. Tidsplanen är att intresseanmälan ska göras före den första augusti och att mer konkreta planer ska presenteras före jul.

Hösten 2006 bör sedan de nya verksamheterna vara i gång.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons