Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alstom säljer sin kraft- överföring?

Annons

Den franska koncernen Alstom, som för ett par år sedan tog över ABB:s kraftgenereringsdel och då noterade kursrekord med 36 euro på Parisbörsen, fick med ABB-affären med sig ett svart hål.

ABB mörkade garantiåtaganden på över tio miljarder kronor på tunga gasturbiner.

Pressade Alstom försöker sälja sin del i Transmission and Distribution, T&D, som värderas till mellan 13,6 och 15,5 miljarder kronor, skriver Financial Times.

T&D är Alstoms mest lönsamma del. Alstom är ABB Ludvikas andra konkurrent vid sidan av Siemens.

Alstom är nummer tre men nästan utkonkurrerade på högspänd likström, HVDC. Alstom och Siemens slåss om att vara nummer två och tre i världen på högspänningsapparater och krafttransformatorer och är jämnstarka. ABB är dock dubbelt så stora som sina konkurrenter på dessa områden.

General Electric, som saknar egen T&D-del, uppges vara intresserade. Andra tänkbara uppköpare som nämns är japanska Toshiba och Mitsubishi och amerikanska Emerson.

Alstomkoncernen behöver få in pengar för att betala sina skulder, cirka 20 miljarder kronor behövs för att trygga överlevnaden.

Tidigare har Bloomberg News avslöjat att Alstomkoncernen planerar att sälja turbinverksamheten i Finspång/Ludvika och engelska Lincoln till tyska Siemens eller amerikanska General Electric. Besked väntar 12 mars.

Mer läsning

Annons