Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alstom säljer Ludvikafabriken

Annons

Försäljningarna är en del i Alstomkoncernens så kallade aktionsplan för att rädda det som går av den krisdrabbade franska industrijätten.

Nya Ludvika Tidning har redan för ett par veckor sedan avslöjat de båda försäljningarna som nu offentliggörs. Siemens är tippade som huvudkandidat som ny ägare till industriturbindivisionen.

Alstom tillverkar i Finspång sina industriella gasturbiner i effektområdet 17 till 50 megawatt, medan turbinskovlar till dessa tillverkas i skovelfabriken i Ludvika.

I Finspång har Alstom cirka 2 200 anställda och ett 140-tal i Ludvika.

Industriturbiner i effektområdet därunder tillverkas i engelska Lincoln och där pågår sedan en tid diskussioner om att lägga tillverkningen av turbinskovlar i Ludvika och inte som i dag tillverka dem hos legoleverantörer.

Men effekterna för Ludvika är större än så då ABB Ludvikas division Power Technologies kommer att få en ny huvudkonkurrent. Ludvika betraktas av ABB som världens huvudstad för kraftöverföring och av ABB:s cirka 41 000 anställda inom kraftdivisionen finns 2 500 i Ludvika.

Alstoms sektor Transmission & Distribution, T&D, rankas som nummer två/tre i världen och är jämnstark med Siemens kraftöverföringsdel.

Alstoms försäljning av de två delarna väntas inbringa tre miljarder euro, 28 miljarder kronor. Försäljningen ska vara slutförd fram till i mars 2004.

Försäljningen av delen T&D har förberetts och tillkännages officiellt i dag, onsdag.

Industriturbindivisionens avyttring som innefattar små gasturbiner och ångturbiner har pågått i fem månader och är nära ett undertecknande heter det i pressmeddelandet.

De två Alstomdelarna har tillsammans 3 5000 anställda i världen. Varje arbetsplats betingar alltså ett försäljningsvärde på 800 000 kronor.

Patrick Kron, Alstoms nytillträdde chef, motiverar försäljningen av just dessa två aktiviteter med att de båda delarna är vinstrika men att försäljningen inte påverkar Alstomkoncernens kvarvarande aktiviteter.

Alstom tillkännager också att koncernen ska hitta en samarbetspartner inom den marina divisionen.

Alstom har problem med garantiåtaganden för de tunga gasturbinerna som Alstom för ett par år sedan fick när de köpte ABB:s kraftgenerering, därtill blöder den engelska tågtillverkningen. Alstom bedömer att förlusten blir 13 miljarder kronor innevarande boskslutsår.

När Alstoms aktionsplan är slutförd 2005/2006 ska den franska fokuseras på tung kraftgenererig och tåg med en försäljning på 15 miljarder euro.

Läs mer om Alstom-affären i morgondagens tidning.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons