Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alstom kräver införande av euro

Annons

Men i Storbritannien är Paul Barron, vd för Alstom UK, tuffare och i förra veckan sa han offentligt att Alstom planerar att flytta tåg och kraftturbintillverkningen. Därmed mer än halva Alstoms brittiska produktionskapacitet inom två till tre år om inte Storbritannien ansluter sig till det europeiska valutasamarbetet.

Den brittiska Alstomchefen sa att Tyskland och Frankrike får ta över tillverkningen.

Alstom har 58 enheter i Storbritannien och 14000 anställda.

Alstomchefen hävdar också att det brittiska pundet redan lett till förlorade jobb. För tre år sedan hade hans bolag 20000 anställda och i början av nästa år kommer Alstom att vara nere i 12000 anställda i Storbritannien skriver The Herald.

I likhet med Storbritannien så står Sverige utanför valutasamarbetet.

- Vi har inte diskuterar euron i dessa termer som i Storbritannien, säger Alstom Swedens informationschef Göran Skoglund.

- Som företag har vi inte officiellt formulerat någon åsikt om krona eller euro.

- Att ha kronan som flytande valuta skapar en del merjobb, vi måste säkra oss. Kronkursen är en viktig del i våra affärsförhandlingar. En valuta skulle underlätta för oss. Som svenskt exportföretag är vi positiva till euro, säger Skoglund.

Alstom har euro som koncernvaluta. I Sverige handlar Alstom i kronor men när bolaget rapporterar till koncernledningen i Paris så räknas kronorna om till euro.

- Jag kan säga att det här med valutafluktuationer slår på två sätt. Ibland förlorar vi som nu i USA där kronan stärkts mot dollarn och det förlorar vi affärer på i USA. Vid andra tillfällen så vinner man. En stor stabil valuta skapar stabilitet, säger Alstoms informationschef.

Alstomkoncernen har en turbinskovelfabrik i Ludvika. Koncernen omsätter 23 miljarder euro och har 118 000 anställda i 70 länder. I Sverige 3 000 personer som omsätter över fem miljarder kronor.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons