Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alstom kan bli sålt till GE eller Siemens

Annons

Detta betyder att Alstom i Ludvika och Finspång kan få en ny ägare. Det är de två svåraste konkurrenterna GE på gasturbiner och Siemens på ångturbiner som pekas ut som potentiella köpare.

Det är nyhetsbyrån Bloomberg som kablat ut nyheten som säger sig bygga på källor som är familjära med Alstomledningens planer.

Enligt nyhetsbyrån kan det också vara aktuellt att avyttra vattenkraftsdelen som i Sverige finns i Västerås.

En annan del som kan omfattas av begreppet industriella gasturbiner är Lincoln i England. Alstom har svåra ekonomiska problem efter gigantiska garantiåtaganden i mångmiljardklassen som koncernen drabbats av då förre ABB-chefen Göran Lindahl lyckades att sälja tunga gasturbiner utan att driftsproblemen avslöjades då ABB och Alstom hade ett samägt kraftgenereringsbolag. Alstom har också tuff ekonomi till följd av koncernens fartygsfinansieringar.

Alstoms förre koncernchef Pierre Bilger lovade ett besparingsprogram inom ett år på 2,1 miljarder euro.

Den nya koncernledningen under ledning av Patrick Kron har höjt målet till mellan tre och fyra miljarder euro.

Metallordföranden vid Alstom i Sverige, Jan Karlsson är förvånad:

- Jag har inte hört ett ord. Jag har uppfattat att Alstom för länge sedan försökt att sälja en hel del verksamhet men aldrig vår del. Fackligt har vi kontakt med alla Alstomfacken vid fabrikerna i Europa.

- Att Alstom måste få in pengar har vi förstått, men det här är en överraskning, säger han och hoppas på mer information.

Alstom Swedens vd Lars Josefsson:

- Jag har också läst telegrammet. Vår ledning i Paris har sagt att Alstom som grupp för närvarande tittar över hela produktportföljen. Alstom behöver förstärka balansräkningen och sälja av delar för att stärka upp koncernen.

- I samband med detta har man sagt att ingen sten får bli ovänd. Min tolkning är att även den verksamhet vi har i Sverige inom industriturbiner är en del i en sådan analys, säger Lars Josefsson.

Josefsson berättar att den nye koncernchefen Patrick Kron i mitten av mars ska göra en avsiktsförklaring.

- Om vi kommer att finnas kvar i Alstom kan jag inte uttala mig om i dag. I mars får vi veta mer, säger vd Lars Josefsson som inte känner sig orolig för verksamheten

- Inte ett dugg, så länge man sköter sig och det går bra är det ingen fara. Det är vår bästa garanti, säger Josefsson.

På industriella gasturbiner är Alstom Swedens svåraste konkurrent amerikanska GE och på ångturbinsidan Siemens.

Alstom Power har cirka 2 100 anställda i Finspång och runt 140 anställda i turbinskovelfabriken i Ludvika.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons