Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alstom/Areva i transformatorkrisen

Annons

De flesta av ABB:s 56 transformatorfabriker går med vinst och är välstrukturterade, i Ludvika är det tal om rekord. ABB:s konkurrenter i Europa är alla i kris som NLT rapporterat om.

Alstom/Areva hävdar att de har kunnande i ABB-klass upp till 800 kilovolt och 2 000 MVA (megavoltampere) i transformatorgruppen som har elva enheter i världen. En hårdbantning pågår i Europa och flyttlassen går till Kina, Indonesien och Turkiet.

Areva Shanghai Transformer, det kinesiska samriskbolaget, kan tillverka 500 kilovolt och speciella transformatorer som HVDC-transformatorer. Fabrikens kapacitet är nästan i Ludvikaklass, 12 000 MVA per år.

Alstoms försäljning av T&D delen till Areva har inte fullföljts över hela världen. I Indien står Alstom som ägare till fabriken i Naini nära Allahabad fram till årsskiftet. Där kan gruppen tillverka trefas transformatorer upp till 350 MVA/400 kilovolt och specialiteter som shuntreaktorer.

Den vassaste utmanaren mot Europafabrikerna är Areva i Gebze utanför Istanbul i Turkiet, en tillverkare grundad av tyska AEG med ett brett kunnande av standardtransformatorer upp till 600 MVA/525 kilovolt.

Areva/Alstom drar medvetet ned i de tre stora förlustbringande fabrikerna i Europa för att flytta produktionen österut.

I Frankrike har Areva tillverkning i Saint-Ouen och Le Petit Quevilley. Redan innan försäljningen till Areva så fanns beslut förra hösten om att ta bort 105 av 428 anställda i Saint-Ouen. Volymtillverkningen har flyttats till Indonesien och Turkiet. Den här förlustbringande fabriken var Alstoms och Frankrikes stolthet när kärnkraften och snabbtåget TGV-byggdes. På 1980-talet hade Saint-Ouen 1 200 anställda.

Bantningen sker under kraftfulla fackliga protester och uppmärksammats i franska l'Humanité. Enligt facklig kritik räckte reduktionen 2000 då fabriken drog ned från 600 anställda. Nu är det frågan om Saint-Ouen ens gör skäl för skället att bara vara en prototypfabrik menar facket.

Areva äger också en gammal förlustbringande fabrik i Mönchengladbach i Tyskland. Areva Schorch Transformatoren GmbH som kan tillverka upp till 1 100 MVA och 525 kilovolt. Nyligen har en årsvolym på 40 mindre transformatorer flyttats till Turkiet, 61 av de 260 anställda sades upp skriver Westdeutsche Zeitung utöver de 150 jobb som försvunnit sedan 1998.

IG-Metalls demonstranter skanderade "Global investieren, lokal ruinieren" när de protesterade.

Areva har 1 600 anställda i sitt "Ludvika", Stafford i England. Till lokaltidningen säger Arevaledningen att de inte kan se behov av några ytterligare reduktioner i Stafford under det pågående treåriga rekonstruktionsprogrammet. År 2000 hade Stafford 2 350 anställda.

- Det är tufft att slåss mot konkurreter i kris. Det tar hellre en mindre förlust än stänger hela fabriker. ABB var tidigt ute och vi ligger uppenbarligen år före våra konkurrenter Siemens, VA Tech och Areva som nu går igenom det vi redan klarat av, säger en ABB-källa.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons