Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Almi drabbas hårt när landstinget slutar med näringslivsfrågor

Annons

Grundtanken med utredningen En dörr in, som gjordes av förre länsrådet Leif Svensson, var att samla alla regionala näringslivsaktörer under en och samma hatt.

- Vi ska ta fram ett tjänstemannaförslag som politikerna sedan ska ta ställning till. Vi ska titta på om det finns behov för oss att syssla med regional näringslivsutveckling, och i så fall på vilket sätt. Vi ska också se om det går att gå vidare med En dörr in. Det var inte moget förra gången, men kanske har blivit det nu, säger Sven Andersson, kanslichef vid Region Dalarna.

Under juli har Almi haft ett extra styrelsemöte med anledning av landstingets beslut att inte teckna något nytt avtal med staten om Almi. Detta innebär att landstinget inte har för avsikt att betala 4,9 miljoner kronor i aktieägartillskott till Almi nästa år.

Almimötet resulterade i ett brev till landstinget där Almis styrelse förutsätter att landstinget tar sitt fulla ansvar som ägare. Risken är annars stor att bolagets goda kompetens börjar dräneras under senare del av hösten, om osäkerheten består.

- Vi anser det mycket viktigt att diskutera frågan ordentligt med landstinget. Så länge som landstinget är delägare måste man ta sitt ägaransvar. Det är det vi påpekar, säger Ewa Wikner Grahnström, ordförande i Almi Dalarna.

Vad händer om det inte blir några pengar alls från landstinget?

- Så långt har vi inte hunnit i diskussionerna. I första hand vill vi ha ett konstruktivt samtal med nuvarande delägare, alltså landstinget.

Enligt landstingets länsutvecklingschef Göran Carlsson har landstinget full möjlighet att låta bli att teckna nytt avtal om aktieägartillskott.

- Men jag har förståelse för att Almi snabbt behöver få veta förutsättningarna. Det är därför snabbutredningen om framtidens regionala näringslivsarbete görs, säger Carlsson:

- Almi sitter inte i någon akut ekonomisk kris, eftersom det finns ett överskott i bolaget på åtta miljoner kronor. Så pengarna är inte helt slut den 1 januari.

Enligt Carlsson är bakgrunden både att landstinget måste spara pengar, och att landstinget inte längre vill syssla med näringslivsfrågor, om det inte direkt kan kopplas till landstingets övriga verksamheter.

Staten äger 51 procent av Almi och landstinget 49 procent.

- Som vi ser det är det statens ansvar att svara för Almis kreditverksamhet och innovationsarbetet. Det är pengar som kommer att finnas kvar på ett eller annat sätt. Staten kan inte strunta i riksdagens uppdrag, säger Carlsson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons