Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Almi allt oftare räddningen

Annons

Almi blir räddningsplankan för allt fler nyföretagare.

För tre år sedan kunde Lars Bergström ta över Nybergs maskin i Falun genom lån från bolaget.

- Det är svårt att uppbringa kapital när man bildar familj och skaffar hus, säger han.

För honom har det fungerat bra med att ta lån. När han övertog bolaget gick Almi in med hälften av kapitalet och Handelsbanken in med den andra delen. Samarbetet mellan de två finansiärerna har gått smärtfritt.

För hans del känns det som om det är Almi som är den något mer pådrivande.

- Om Almi säger att det är ett bra företag då kan vi också vara med och satsa säger banken, beskriver Lars Bergström.

Nybergs maskin har tio anställda och en omsättning på tio miljoner kronor. Bolaget startades av Bengt Nyberg 1975. Företaget sätter samman maskiner till livsmedels- och läkemedelsindustrin. De säljer också utrustning till verkstadsbranschen i Dalarna.

Efter att Lars Bergström, tog över som vd och ägare, har de gjort ett par investeringar. Vid de tillfällena har han kunnat fråga banken och Almi om lån. Det har inte varit några problem.

Det finns ytterligare sätt att få in kapital i ett bolag. En variant är att få ett riskkapitalbolag att satsa i företaget. Det har inte Lars Berg-ström velat prova. De bolagen vill ofta få del av aktierna och därmed få inflytande eller hela makten i företaget.

Lars Bergström har inte märkt av någon ändrad attityd hos banken. Han hoppas att bankerna inte ska ställa högre krav på säkerhet i framtiden.

- Pantsätta kåken ska man inte behöva göra för att bli företagare. Som företagare har man inget skyddsnät att falla tillbaka på. Samhället har ansvar för att underlätta för finansieringen, anser Lars Bergström.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons