Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alltid aktuella debattämnen

Annons

Flera av frågorna var heta inför valet 2006 - och fortsatte att vara det under den snart gångna fyraåriga mandatperioden.

Men redan ett par veckor efter valet utdelades ett hårt slag mot den lokala vården. 45,03 tjänster skulle bort på lasarettet varav 32,39 undersköterskor och 9,39 sjukköterskor/distriktssköterskor.

Huvuddelen av tjänsterna skulle vara borta redan vid årsskiftet 2006 - 2007.

9,5 tjänster skulle dras in under 2007. Men inget hände med de tjänsterna det året och 2008, när länssjukvården tagit över ansvaret för akut- och medicinmottagningarna, slog chefsläkaren Leif Hernefalk fast att dessa besparingar "kanske inte var så realistiska".

Än mindre realistiskt blev det när Ken Swedenborg (Folkkampanjen för sjukvården) hösten 2008 fick igenom att Ludvika lasarett skulle få ytterligare sex vårdplatser, totalt 46 stycken. De nya vårdplatserna kan avlasta vårdavdelningarna i Falun där det ofta är överbeläggningar, påpekade landstingsrådet Ingalill Persson (S).

Norra vårdcentralen

På luciadagen 2006 tog den gamla frågan om Norra vårdcentralen och dess stafettläkare ny fart. I ett förslag från tjänstemännen hävdades att privatisering var enda möjliga lösningen för att råda bot på såväl läkarbristen som de ekonomiska problemen.

Socialdemokraterna ställde sig försiktigt positiva till "någon form av upphandling". De borgerliga svarade i början av februari 2007 med en motion där de föreslog att hela Västerbergslagens närsjukvårdsområde med lasarett och sex vårdcentraler skulle upphandlas.

Det slutade med att landstinget beslöt att försöka upphandla en läkargrupp omfattande fem tjänster. 15 läkarbolag kontaktades men i augusti 2007 visade det sig att bara ett av bolagen var intresserat av att diskutera ett fyraårigt avtal. Under hösten avslutades diskussionerna och landstinget har fortsatt att hyra in stafettläkare från Skandinavisk Hälsovård AB. Bolaget ska serva Norra med fyra läkartjänster och varje tjänst kostar upp till 38 200 kronor i veckan enligt gällande avtal som går ut 30 september i år.

Nattakuten

I början av mandatperioden var det tyst om den i så många år hett omdiskuterade nattakuten. Men den 3 september 2009 bekräftade landstingsrådet Ingalill Persson (S) att man utredde stängning av nattakuten. Skälet var att landstinget måste spara 200 miljoner kronor per år 2010 - 2012. Men ännu går det inte att tala om löftesbrott eller svek eftersom vi inte tagit något beslut, betonade hon.

Utspelet skapade oro och irritation. Ludvikaborna Bernt Ekström (M) och Gun Andersson (C) sade att de tänkte rösta nej om ett förslag om stängning av nattakuten kom upp i landstingsfullmäktige.

Den 3 december meddelade Ingalill Persson att nattakuten blir kvar åtminstone under 2010. Hon tillade att det "för överskådlig tid i både Avesta och Ludvika kommer att finnas någon form av jourverksamhet för äldre multisjuka, de här människorna ska inte behöva åka ambulans till länssjukvården och bli inlagda på någon akutavdelning, det mår de bara dåligt av".

Dagkirurgin

Hösten 2007 slår landstingsfullmäktige fast att dagkirurgin blir kvar i Ludvika minst hela mandatperioden. Men byggandet av det nya vårdblocket i Falun kommer att medföra att dagkirurgin upphör i Ludvika inom en femårsperiod, förmodade Bengt Andersson (M), Grängesberg.

I september 2009 berättade Andersson att landstingsdirektören Ulf Hållmarker upplyst honom om att det kommer att finnas behov av dagkirurgin i Ludvika åtminstone fram till 2014.

Söderbärke

Ska den lilla vårdcentralen Trekanten i Söderbärke vara bemannad med en distriktsläkare en dag i veckan? I oktober 2008 hävdade Göran Engström (C) att majoriteten stod i begrepp att dra in läkarbemanningen av besparingsskäl. Landstingsrådet Ingalill Persson (S) framhöll att denna läkarbemanning var politiskt prioriterad.

Men den 15 december 2008 beslöt landstingsstyrelsen att läkarbemanningen skulle upphöra - för att i ett nytt beslut den 2 februari 2009 slå fast att den skulle bli kvar.

Solsidan

Som en del i ett sparpaket förordades i december 2007 att Solsidans vårdcentral skulle flyttas till lasarettet, dock tidigast 2010 eller 2011. Ett gammalt förslag i repris som fick visst stöd av Birgitta Granström (S) som är ordförande i Västerbergslagens hälso- och sjukvårdsnämnd. De borgerliga talade om "valtaktik" och gissade att Socialdemokraterna lagom till valet 2010 skulle gå ut och "rädda" Solsidan.

Mer läsning

Annons