Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt var inte bättre förr

Annons

En del hängde naturligtvis samman med planerade projekt som Tjädernhuset och Vasahallsområdet. Andra ytor kom att stå tomma och gapande långt in på 80-talet innan politikerna bestämde sig för hur Hedemora innerstad skulle utformas.

I äldre tiders Hedemora var området mellan Kyrkogatan och polishuset fyllt av små trähus. Det mesta blev grävskopors och lågors rov. I ärlighetens namn ska sägas att mycket av det som försvann var ruckel.

Hedemora, till skillnad från många andra städer, har dock bevarat rätt mycket av värdefull gammal bebyggelse, vilket alla kan se som promenerar från Stora Torget mot kyrkan.

Det fanns dock storstilade planer på att riva det mesta kring torget och Kyrkogatan för att leda in biltrafiken i centrum och för att kunna bygga modernt och funktionellt, som den nya tiden krävde.

De mesta av dessa planer blev dock aldrig av. Detta berodde dels på politiker som hade svårt att bestämma sig, dels på den lokala opinion, som bland annat anfördes av denna tidnings legendariska redaktör Kjell Collin.

Vad som kan beklagas är naturligtvis att Lagmansgården, som politikerna efter många och långa turer beslutade sig för att renovera, blev lågornas rov efter en mordbrand.

Huruvida Tjädernhuset som stod klart 1980 och dess pendang i form av televerkets kopplingsstation från tidigt 60-tal bidragit till att försköna Hedemoras stadsbild kan naturligtvis diskuteras. Däremot måste väl de flesta hålla med om att de grönområden och planteringar som anlades kring Tjädernhuset och Vasahallen nu har växt till sig och skapat en skön lummighet i stadskärnan.

PETER GUSTAVSSON

Mer läsning

Annons