Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt svartare

Annons

Enligt en opinionsmätning, utförd av Sifo, ökar toleransen för svart arbete. 37 procent av de tillfrågade uppgav att de kan tänka sig att anlita svart arbetskraft. 33 procent sade att de själva skulle kunna arbeta svart.

För ett år sedan kunde 33 procent tänka sig att anlita svart arbetskraft. 29 procent var redo att arbeta svart. Fler tjänsteman än arbetare uppger att de kan tänka sig att anlita svart arbetskraft. När det gäller att själv arbeta svart är förhållandet omkastat.

Uppluckringen av viljan att betala skatter som känns orättvisa ökar i takt med skattehöjningarna. För en arbetare, är det otvivelaktigt lättare att tjäna några hundra lappar genom svart arbete än att tjäna samma summa genom att arbeta övertid.

För tjänstemän är det mest fördelaktigt att anlita svart arbetskraft, och spara på kostnaderna, än att försöka få ihop samma summa genom att arbeta. Svenska folket behöver ett vettigt beskattningssystem som främjar viljan till arbete.

Vänsterpartiet, en av S-regeringens samarbetespartner, bestämde sig för, vid sin nyligen avslutad kongress, för nya skattehöjningar. Den andra partnern, miljöpartiet, fortsätter att kräva skattehöjningar på miljöområdet.

Vi måste få en genomskinligt skattesystem. Det nuvarande lapptäcket blir tätare, och tyngre att bära, för varje år med den nuvarande majoritet. Det måste löna sig att arbeta.

JEAN-FRANCOIS LOISE (M)

Mer läsning

Annons