Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt svårare att klara en bostadsgaranti

Annons

De kommunala bostadsbolagen i Falun och Borlänge, Kopparstaden och Tunabyggen, fortsätter att leva upp till löftet om garanterad bostad för högskolestudenter som flyttar till regionen.

Löftet infördes 2000 i samarbete med ledningen på Högskolan Dalarna och är en viktig ingrediens i konkurrensen med andra högskoleorter i landet.

Men enligt Kopparstadens marknadschef Hans Jönsson blir det allt svårare att leva upp till garantin i takt med att antalet tomma lägenheter minskar och studenterna blir fler.

- Våra överskottslägenheter har fungerat som en buffert som vi kunnat använda till just studentbostäder, förklarar Jönsson.

Lägenheterna har delvis plomberats och hyrts ut som enrummare, eller gjorts om till minikorridorer med plats för två eller tre studenter. Men när efterfrågan ökar på den ordinarie marknaden krymper bufferten snabbt.

Därför diskuterar Kopparstaden ett antal olika lösningar för att möta efterfrågan. En idé är att bygga ytterligare en våning med 60-80 rum på studentboendet Britsen i Britsarvet.

- Det är inte lätt att bedöma högskolans framtida behov, men vi hoppas att det blir en fortsatt positiv utveckling och vi tänker se till att vi har en beredskap för det, säger Jönsson.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons