Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt mindre alkohol säljs

Annons

- Än har vi inte behövt säga upp några personer. Men vi har anställningsstopp, vi minskar på antalet timvikarier, vi kommer att ha betydligt färre sommarvikarier, och vi tillsätter inte tjänster när någon går i pension eller av andra skäl lämnar jobbet hos oss, berättar Anna Timander, områdeschef för Systembolaget i Dalarna.

Systembolaget minskade sin försäljning i februari med 3,9 procent i Dalarna, omräknat i ren alkohol. Blanddrycker, där alkoläsken är stor, ökade.

Men annars var det minskning: Spritförsäljningen minskade med 7,2 procent, ölförsäljningen med 6,8 procent, vinförsäljningen med 1,4 procent och försäljningen av cider minskade med hela 11,7 procent.

- Vi har märkt en stor minskning på våra turistorter, framför allt i Sälen. Vi har också en kraftig minskning i Borlänge.

Detta har lett till att Systembolaget måste minska sina personalkostnader.

Det har dock inte varit aktuellt att minska antalet butiker i länet.

- Vi har klarat oss genom att minska antalet vikarier. Medarbetarna vet att det är krävt läge, och har verkligen ställt upp. Vi har kunnat låna ut personal mellan butikerna, säger Anna Timander.

Hon välkomnar ett förslag och beslut om sänkta alkoholskatter i Sverige, eftersom hon tror att försäljningsminskningen enbart beror på den ökade importen av alkohol.

- Ja, absolut. För att få bort den illegala försäljningen behöver vi en skattesänkning. Ur folkhälsoperspektiv måste vi värna vårt Systembolag. Vi är framför allt väldigt duktiga på att kontrollera legitimationer och följa de försäljningsregler som finns.

Systembolaget har 13 butiker som ingår i dalaområdet. Tre butiker som ligger i Dalarna (Avesta, Ludvika, Smedjebacken) hör till området Västmanland.

Totalt sysselsätter Systembolaget cirka 120 personer i dalaområdet.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons