Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt ljus på Hagström

Annons

Det blev en mycket intensiv helg i Älvdalen, då den eftetrlängtade Hagströmfestivalen äntligen blev av. Tv och tidningar stod praktiskt taget i kö för att föreviga festivalen, då den officiella invigningen ägde rum på lördagen vid statyn av Albin Hagström, storföretaget Hagströms grundare.

Till söndagskvällen planerades ett nyhetsinslag i tv om festivalen och dessutom planerar Sveriges Television att göra ett längre inslag framöver.

Bosse Nyberg , musikantikvarien vid Dalarnas museum, var invigningstalare och berättade om Hagströms stora betydelse för Älvdalen och för musiklivet i Sverige och faktiskt i världen.

I stället för att klippa ett band, så blev det en annan, festlig markering av att festivalen var officiellt invigd. Den 37 svensktoppslåtar gamle Lasse Lönndahl klippte till strängarna på en Hagström elgitarr, så att högtalarmembranen fladdrade i det fina vädret. Ja, ackord var det nog inte egentligen, men det lät imponerande starkt.

Bosse Nyberg höll sitt invigningstal från en hästkärra, och efter invigningen kom Mikael Hed med sin fina svarta arbetshäst och kopplade hästen till kärran. Delar av Älvdalens dragspels-klubb satte sig upp och meningen var nu att med hästen i täten skulle de gående spelmännen spela ned de många hundra i invigningspubliken till utställningen i ishallen. Hästen hade dock så bråttom att spelmännen genast hamnade på efterkälken.

I ishallen väntade en utställning med mängder av Hagströmprylar och -entusiaster från både när och fjärran. Tidvis var gångarna mellan mässmontrarna så fulla av besökare att det var svårt att ta sig fram och se något.

De som lyckades ta sig fram, fick se ett femtiotal dragspel och 150-talet gitarrer, alla med den berömda Hagströmloggan på. De fick också höra Larz Kristerz demonstrera olika ljudanläggningar, och andra musiker som lät instrumenten tala. Bland annat medverkade Lennart Johnsson från Östersund med att visa upp en synth-basgitarr, som han lyckats få ljud i lagom till festivalen.

Mer läsning

Annons