Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt klart - utom pengarna

Annons

Rehabilitering offentlig sektor, Rosab, heter det nya aktiebolaget. Ett bolag som ska ägna sig åt rehabilitering med målet att ge sjukskrivna anpassat arbete.

Modellen har tidigare prövats framgångsrikt i byggbranschen, där man sett hur folk kommit tillbaka i jobb utan bidrag. Det här blir första gången som något liknande görs inom den offentliga sektorn.

Placeringen i nytt arbete görs med hjälp av lönestöd, som ska kompensera för bortfallet i arbetsförmåga. Men villkoren för byggbranschen och offentliga sektorn är inte desamma. Därför behövs nu regerings hjälp för att lösgöra pengar.

Landstinget och Borlänge kommun har väntat på besked sedan i våras. Men i höstens budgetproposition fanns ingen lösning. Inte heller i regeringsförslaget Drivkrafter för minskad sjukfrånvaro, som lämnades till riksdagen i måndags.

- Men vi behöver komma i gång nu. Allt är riggat, säger Lars-Ove Hagberg.

Tillsammans med Nils Persson, ordförande i personalutskottet i Borlänge kommun, konstaterar han att tankarna bakom projektet går precis i takt med regeringens satsning på att få ner sjukfrånvaron. Att på ett tryggt och enkelt sätt ge långtidssjukskrivna möjlighet att pröva på nya arbetsuppgifter.

Tolv miljoner kronor per år beräknas Rosabs verksamhet kosta.

- Visst kostar åtgärderna pengar. Men vad kostar inte långtidssjukskrivningarna, både mänskligt och ekonomiskt, säger Nils Persson.

Han hade hoppats på att kunna dra i gång verksamheten redan i höst.

- Och ännu har jag inte gett upp om att kunna starta vid årsskiftet, säger Nils Persson.

Drygt 12 000 anställda har landstinget och Borlänge kommun tillsammans. Cirka 100 personer kommer att bli berörda av den nya modellen.

Målgruppen är personer som arbetsgivaren prövat alla möjligheter för inom den egna verksamheten utan att hitta någon lösning. Många av dem ligger i riskzonen för att bli av med sin anställning.

De som vill ska nu kunna anställas i Rosab, som får i uppdrag att hitta ett lämpligt arbete. Försäkringskassan, länsarbetsnämnden, Borlänge kommun, landstinget och facket ska samarbeta om ärendena.

De nya arbetsuppgifterna kan finnas i Borlänge kommun, i landstinget eller i det privata näringslivet.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons