Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler vill ha övervakningkameror

Annons

Åtta av tio personer i Sverige är för en kameraövervakning av offentliga platser. Och sju av tio anser att behovet av kameraövervakning är större i dag jämfört med hur det var för tre år sedan.

Det visar en undersökning som Temo gjort åt SOS Alarm.

- Det kan mycket väl vara en effekt av Anna Lindh-mordet, där bilder från en övervakningskamera figurerat mycket. Men det har varit debatter redan innan. Bland annat fanns önskemål om övervakningskameror i Borlänge efter våldsbrott där, säger Fredrik Forselius, vid SOS Alarm i Falun.

Han tror att antalet övervakningskameror hos kommuner och företag kommer att öka rejält.

Nu är han inte direkt objektiv i sammanhanget, eftersom SOS så kallade visuella övervakningstjänster (kameraövervakning) är en växande affärsidé i företaget.

I går hölls en informationsträff för kommunföreträdare i Dalarna.

- Än har vi inga kommuner som kunder, men vi hoppas på det. Skolor och socialkontor är exempel på där skadegörelse eller hot är rätt vanliga. Då kan övervakningskameran vara ett bra alternativ, en kamera som med hjälp av rörelsevakt löser ut när någon närmar sig skolan. Eller en kamera som kör i gång när en person på socialtjänsten känner sig hotad. Vi kan se detta, och larma ut polis eller väktare.

Men är det inte ett stort steg mot ett övervakningssamhälle där någon ser oss överallt?

- Man får ställa trygghet mot detta med storebrorskomplexet. Den färska undersökningen visar ganska tydligt att folk väljer tryggheten, säger Forselius.

- Men samtidigt vill vi inte heller se någon obegränsad kameraövervakning, som inne i omklädningsrum eller på toaletter. Det ska vara där det är befogat. Ensamarbetare på bensinmackar, eller vid byggander där det sker mycket skadegörelse, säger Kurt Andersson, försäljare från SOS Alarm.

Fotnot: Temoundersökningen bygger på telefonintervjuer med 1 018 personer. 84 procent var för kameraövervakning av offentliga platser. Bland de över 60 år var 90 procent för.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons