Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler väljer att gå på högskolan

Annons

Av tradition har Dalarna tidigare legat lågt när det gäller högre studier. Men en analys som gjorts av Högskoleverket visar nu att 39,6 procent av ungdomar under 25 år från Dalarna har börjat studera vid universitet och högskolor under perioden 1999-2001.

Läsåret 1987/88 var den siffran bara 20 procent.

39,6 procent är mer än vad andelen är i till exempel Stockholm, Värmland, Gävleborg och Västra Götaland, och är precis strax under riksgenomsnittet, som är på 40,0.

Regeringens mål är att hälften, 50 procent, av en årskull ska ha börjat högskolan vid 25 års ålder.

- Inget orimligt mål för oss att nå, tror Leif Borgert, rektor vid Högskolan Dalarna.

Borgert pekar på två skäl som han tror ligger bakom den här utvecklingen i Dalarna.

- För det första har vi ju under den här perioden byggt ut högskolan i Dalarna väldigt mycket. För tio år sedan hade vi 1 000 studenter, nu har vi över 9 000.

- Dessutom har vi de senaste tre-fyra åren jobbat väldigt mycket för att komma ut i länet på ett helt annat sätt. Vi har mer samarbete med Komvux, gymnasieskolorna och andra utbildningar. Vi har lagt mycket krut på övergången från dessa studier till högskolestudier.

- Vi har också mycket av vår utbildning utlokaliserad, bland annat till Ludvika, Leksand, Avesta och Vansbro. Närheten till högre utbildningar tror jag är viktig.

Det är också något som Högskoleverket stryker under på:

"Närheten till högskolan är viktig för många studenter. Hela 56 procent börjar studera i hemlänet. Mellan 20 och 30 procent av högskolenybörjarna kommer från hemkommunen."

Högskoleverket konstaterar också att län med gamla universitetsorter av tradition haft den högsta övergången till högskolestudier. Men nu hamnar många av dem längre ner i listan. En förklaring kan vara att konkurrensen om platserna på de gamla, attraktiva universiteten är stor. Ungdomar från hemlänet blir i vissa fall utkonkurrerade av studenter från andra orter.

En förklaring kan också vara att det är en svag arbetsmarknad på de mindre högskoleorterna och att det är en orsak till att fler väljer att studera.

Borgert glädjer sig åt utvecklingen i Dalarna.

- Det är en mycket bra utveckling, och ett viktigt inslag i vår vision om ett Dalauniversitet.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons