Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler unga behöver stöd

Annons

Babyboomens barn har blivit tonåringar. Det tillsammans med 1990-talets besparingar inom skola och barnomsorg, en hög arbetslöshet och ett ökat alkohol- och drogmissbruk sätter sina tydliga spår i statistiken. Antalet barn och ungdomar som far illa ökar i hela landet.

- Kostnaderna för institutionsvård till barn och ungdomar galopperade iväg och vi såg att det fanns ett behov av att kunna erbjuda mer stöd i Falun, säger Ylva Renström, chef för barn-, ungdom- och familjesektionen.

Inom missbruksvården för vuxna arbetar socialtjänsten redan i stor utsträckning med öppenvård. I början av 1990-talet placerade Falun mellan 100 och 150 vuxna per år med drog- och alkoholmissbruk på olika institutioner. I dag är man nere på ungefär 50, samtidigt som man i år kommer att ta emot över 450 personer inom öppenvården.

Under en tioårsperiod har verksamheten sakta byggts upp och det finns numera omfattande stöd, behandling och eftervård. Fördelen med öppenvård är att problemen bearbetas hemma i vardagen; det går att fortsätta att jobba, familjen och vännerna får vara med i läkeprocessen.

Det kostar lika mycket att anställa en person i ett år, 400 000 kronor, som att betala institutionsvård för en tonåring under fyra till fem månader. Det är den ekonomiska motorn när man vill bygga upp öppenvården i Falun också för barn och ungdomar.

- På sikt tänker vi öka personalandelen i vår verksamhet. Vi har sett att vi kan göra fler saker för samma pengar på hemmaplan, utan att försämra kvaliteten, säger Göran Rosenström, avdelningschef för individ- och familjeomsorgen.

- Vi måste också hitta nya former att jobba på, säger Ylva Renström:

- Förr hade vi många placeringar i familjehem men i dag är det svårt att rekrytera nya familjehem. Det är ett tufft åtagande att vara familjehem och svårt att få tiden att räcka till, säger hon.

En rad olika initiativ är redan i gång. En mottagning för unga missbrukare, Ungdoms Viva, startade som ett projekt 2002 och är nu permanent. Från och med i år arbetar också fyra personer med utvidgat familjestöd.

Det förebyggande arbetet med barn i familjer med missbruksproblem ska intensifieras, och en person kommer att anställas för ett projekt till stöd för barn i hem där våld förekommer.

Nästa år vill socialtjänsten öppna ett eget lokalt akutboende med dygnet runt-stöd och tillhörande träningslägenheter.

- När det blir akut kan det vara ett raskt övergående skede. Det är ibland svårt att få tag på institutionsplatser och man kan få lov att placera någon långt bort. Nu får vi en chans till större flexibilitet, säger Ylva.

Mer läsning

Annons