Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler unga behöver hjälp

Annons

Under 2001 sökte 313 ungdomar hjälp. Det innebär en 30-procentig ökning om man jämför med de 237 som sökte hjälp under 2000.

Därför får förtvivlade ungdomar som Emma vänta.

- Det som är hemskt är att köerna i princip står stilla, säger Karin Torhall.

Väntetiderna är upp till två år om man står i vanlig kö, den är mer än ett år om med förtur. Det finns också dubbel förtur, men även då får barnet vänta i flera månader.

Det finns alltid akutfall som måste gå förbi kön, fall där det är fara för liv. Det kan vara psykotiska barn, flickor med grava ätstörningar eller självmordsbenägna ungdomar som skär sig.

Allt fler tonåringar söker sig alltså till barn- och ungdomspsyk, BUP.

Det kan handla om relationsproblem i familjen, eller yngre pojkar som är aggressiva. Många tonåringar är deprimerade och hela 20 stycken har ett stört ätbeteende.

Ett 60-tal ungdomar står i kön innebär att den är lite kortare än den har varit föregående år. Det beror på att BUP organiserat om så att det finns en mottagargrupp som snabbt träffar de hjälpsökande ett par-tre gånger. Några klarar sig med det och behöver aldrig stå i kö. De som mår sämre står kvar.

Kön är kortare, men de som står kvar är värre däran.

Nyligen har landstinget anslagit pengar till kökapning under 1-3 år. Det innebär förmodligen en extra psykologtjänst direkt efter sommaren.

- Vi skulle behöva två tjänster till som grundbemanning för att ge den vård som behövs, säger Karin Torhall.

Varför är det så många som söker hjälp hos BUP? Karin Torhall räknar upp några möjliga orsaker:

Det är ett symptom på det hektiska samhälle vi lever i. Många ungdomar känner sig övergivna, deras föräldrar har kanske inte tid eller ok med dem eftersom de är stressade. Eller också är föräldrarna arbetslösa och deprimerade.

Färre vuxna i barnomsorgen ger utslag. Dessutom finns det färre kuratorer och psykologer på skolorna.

Världens ondska kommer direkt in i hemmen genom TV och filmer. Barn som får se krig och lemlästade människor blir oroliga.

Mer läsning

Annons