Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler tipsar om svartjobb

Annons

- Antalet tips av det här slaget har ökat, konstaterar Stig Eriksson, chef för revisionssektionen på skattekontoret i Borlänge, och Ulla Hedlöf, hans kollega i Falun-Mora.

- En förklaring kan vara att det helt enkelt är fler som jobbar svart, säger Ulla Hedlöf.

På Skatteverket tror man också att en större benägenhet att anmäla kan ligga bakom trenden. Allt fler tröttnar på folk som är oärliga på något sätt.

- Ingen vill väl ha något angivarsamhälle. Men ser man saker som man vet är felaktiga, är det klart att vi vill ha in tipsen, säger Stig Eriksson.

Varje år kostar olika former av svartjobb samhället 60-70 miljarder kronor i utebliven skatt. Då handlar det både om anställda som får svart lön och om företag som struntar i att redovisa vissa inkomster.

Vilken typ av anmälningar som är vanligast i länet, går inte att få någon riktigt klar bild av.

Men Stig Eriksson i Borlänge ser många tips om egenföretagare som jobbar svart och "firmor" som inte ens finns registrerade.

- Ibland händer det att anmälaren bifogar små annonser ur tidningar, säger han.

Tips om personer som jobbar, samtidigt som de tar emot olika typer av bidrag, förekommer också. Liksom anmälningar mot arbetsgivare som anställer folk svart.

Anonyma tips som kommer in till skattekontoren behandlas med viss försiktighet. Det händer att folk av ren ilska eller avundsjuka anmäler grannen eller ovännen.

Om tipsaren har mycket information och detaljer blir anmälan förstås lättare att hantera för Skatteverket.

Men revisionssektionschefen i Falun och Mora, Ulla Hedlöf, tycker inte att man ska tveka att ringa, om man nu känner att man vill det.

- Ju fler samtal till oss om samma företag, desto större är ju sannolikheten att någonting verkligen är snett i det fallet, säger hon.

De anmälningar som inte sorteras bort direkt, går vidare till en kontrollgrupp. Där tar man ställning till hur tipset ska hanteras: Ska det göras en så kallad skrivbordskontroll, där man ber företaget lämna vissa uppgifter, ska man gå vidare med revision eller ska man lämna det hela utan åtgärd?

Stig Eriksson har flera exempel där ett anonymt tips till slut resulterat i att hela härvor av svartjobb nystats upp.

- I en del fall har det rört sig om ganska stora belopp, säger han.

Avslöjade svartjobb resulterar i eftertaxering och skattetillägg. I de flesta fall blir det också en brottsanmälan.

Åklagaren tar sedan ställning om det hela ska gå vidare till åtal.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons