Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler tankar etanol

/
  • Miljömedvetna kunder. På Statoil på Vasagatan i Falun ökade försäljningen av etanol med hundra procent förra året och tre av mackens nitton hyrbilar är miljöbilar.

Annons

Att allt fler vill köra miljövänligt syns på bensinföretagens försäljningssiffror. Statoil har i år hittills sålt cirka 210 000 liter etanol i Dalarna, vilket är en ökning med hela 75 procent.

Även OK Q8 noterar rekordnivåer när det gäller etanolförsäljning.

- Juniförsäljningen ökade med 55 procent i hela landet jämfört mot förra året och det är en utveckling som fortsätter, säger Mikael Björnér, informationsansvarig på OK Q8.

Han ser flera förklaringar till utvecklingen.

- Det finns en ökande medvetenheten om miljön, det plus regeringens införande av miljöbilspremien och prissänkningen på etanol gör att försäljningen ökar.

Sedan den 1 april i år får alla som köper en miljöbil en premie på 10 000 kronor. Allt fler blir medvetna om miljöfrågan, men Anders Skogqvist, servicemarknadsansvarig på Rolf Ericsson Bil i Falun tror att det framförallt är pengar som avgör vad kunderna väljer att hälla i bensintanken.

- Man får rabatt när man köper bilen, men däremot ställs inga krav på vilket bränsle man ska använda. Vi märker när det är bensinkrig att många åker på vanlig bensin ändå. Det är ofta billigare i slutändan, etanol har inte lika bra förbränningskraft och då går det åt mer bränsle.

Men på Rolf Ericsson Bils två bensinmackar i Falun märks det ändå att etanolförsäljningen ökar.

- Vi märker av en stigande försäljning, men det handlar fortfarande om små volymer. På en månad säljer vi 12 000 liter etanol, vilket är 2 procent av den totala försäljningen av drivmedel, säger Anders Skogqvist.

    Mer läsning

    Annons