Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler sjuka och allt färre platser

Annons

Antalet 85-åringar och äldre kommer att öka kraftigt fram till år 2010. En ekvation som inte verkar gå ihop med att socialnämnden idag, onsdag, bland annat väntas besluta om en minskning med sammanlagt 44 äldreboendeplatser och om att lägga sju sjukhemsplatser i malpåse.

I takt med att antalet 85-åringar och äldre ökar, kommer även antalet demenssjuka att öka. Redan idag upptas 159 av totalt 232 platser i kommunens särskilda boenden av demenssjuka personer, enligt den kartläggning som kommunens demenssjuksköterska, Marie-Anne Persson Leek, nyligen gjort.

Antalet demenssjuka personer i Mora kommun bedöms i dagsläget vara omkring 370 personer. Sammanlagt finns det 312 kända personer med demens, alltså ungefär dubbelt så många som det finns platser till i särskilda boenden. Antalet kända personer med demenssjukdom i ordinärt boende är 153 enligt den kartläggning som har genomförts i samarbete med primärvården och geriatriken vid Mora lasarett.

Framöver kommer de särskilda boenden som blir kvar att till 90 procent upptas av demenssjuka, enligt utredningar som Demensförbundet och forskare inom geriatrik gjort.

Risken att bli dement ökar med stigande ålder, men tillstånden hör inte till det normala åldrandet. De årliga kostnaderna i Sverige för demensvård har beräknats till mellan en och fyra miljoner kronor per demenssjuk.

Generellt räknar forskarna med att mellan fyra och åtta procent av alla personer som är 65 år och äldre och 20 procent av dem över 80 år har en medelsvår eller svår demenssjukdom.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons