Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler sekter - med självutnämnda ledare

Annons

Nykterhetsrörelsen, de politiska partierna, ja, rent av idrottsrörelsen tappar mark. Värvningskampanjerna är sällan framgångsrika och medlemssiffrorna dalar.

- Intresset för det demokratiska samhällets traditionella sätt med val, styrelser och nämnder är ganska svalt i dag. I det moderna samhället ansvarar vi allt mer bara för oss själva, förklarar Axelson.

Utvecklingen är snarlik inom trossamfunden:

- Men de som kan erbjuda karismatiska ledare, häftiga kickar och starka känsloupplevelser är i regel mer framgångsrika i vårt upplevelse- och kickorienterade samhälle, fortsätter han.

Samtidigt ser Axelson en växande acceptens för auktoritära ledarskap.

- Det är tufft för människor att finna sig tillrätta i vårt pluralistiska samhälle, därför tror jag att vi kommer att få se mer av grupper med mycket stark sammanhållning, liknande den i Knutby. Det ligger i tidsandan, säger han.

Och enligt Axelson är det inte enbart negativt för individen. Grupperna präglas ofta av en stark samhörighet.

- Samhället kan rikta kritik mot sekter, men sekterna utgör också en kritik mot samhället för att inte klara av att ge någon varm gemenskap alls, säger Axelson och fortsätter:

- I stället för att slås ut av till exempel drogberoende och psykiska sjukdomar så har ju många fått stadga i livet tack vare dessa grupper.

Men ur ett demokratiskt perspektiv gäller det att vara vaksam:

- Det är när de kritiska rösterna tystas inom den egna gruppen som man riskerar att spåra ur. En stark ledare med ett uppblåst ego och ett direkt uppdrag från Gud, i kombination med en grupp, isolerad från omgivningen, som dessutom upplever sig vara i konflikt med samhället - ja, då är det verkligen läge att varna, säger han.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons