Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler öppet arbetslösa i länet

Annons

Älvdalen har, trots minskad arbetslöshet mot i fjol, den högsta arbetslösheten i länet. Där är 7,3 procent av befolkningen utan jobb eller ingår i något arbetsmarknadspolitiskt program. Säter har minst antal arbetslösa i länet. Där är endast 3,3 procent av befolkningen utan arbete enligt Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams.

Förra året var 4,5 procent av befolkningen i länet öppet arbetslösa, i år ligger siffran på 4,6 procent. Det betyder att 7 943 personer i Dalarna saknar sysselsättning, det är 278 fler än i juli förra året.

I Leksand och Hedemora har 105 personer gått från antingen anställning eller arbetsmarknadspolitiskt program till arbetslöshet på ett år. Men Jan Sundqvist, utredare på länsarbetsnämnden, tycker att siffrorna kan vara missvisande.

- Siffrorna säger en sak, men egentligen mäts det här bara vid ett tillfälle. Det varierar ofta vilka som är arbetslösa. Långtidsarbetslösheten är relativt liten, säger han.

Samtidigt har den öppna arbetslösheten också minskat i nästan hälften av Dalarnas kommuner. I Säter, Mora, Gagnef, Smedjebacken, Ludvika, Orsa och Älvdalen har 136 personer som i juli förra året var arbetslösa, nu fått anställning eller gått med i något program.

Obalansen, det vill säga de som är öppet arbetslösa och de som är med i något arbetsmarknadspolitiskt program, har enligt Ams siffror ökat i länet jämfört med förra året.

Förra året i juli låg obalansen i länet på 6,2 procent, i år på 6,5 procent. I hela riket ligger obalansen något lägre, på 6,1 procent. Till de siffrorna räknas också personer som ingår i något arbetsmarknadspolitiskt program.

- Dalarna ligger ändå på den bättre halvan när det gäller arbetslöshet. Vi ligger ovanför mitten om man radar upp alla län i Sverige, säger Jan Sund-qvist.

Gagnef och Orsa är de enda kommunerna i Dalarna som minskat obalansen mot i fjol.

- Jag brukar likna arbetslös-heten med en buss. Problemet är inte hur många som sitter i den, utan hur länge man sitter där. Det är långtidsarbetslösheten som är det farliga, säger Jan Sundqvist.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons