Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler onyktra förare på vägarna

Annons

Folksam presenterade i går en sammanställning av rapporterade trafikbrott från de olika polismyndigheterna.

När det gäller nykterhetsbrott har polisen i Dalarna rapporterat in 18 procent fler under 2003 jämfört med 2002.

- Det som märks tydligt i statistiken är att vi har en stor ökning när det gäller drograttfylleri. Där måste jag berömma hela myndigheten i Dalarna. Kollegorna runt om i länet har blivit duktigare på att plocka de här människorna, säger Larsson.

När det gäller kontrollerna av bilbälten minskade antalet rapporterade brott med 13 procent. Antalet hastighetsöverträdelser var oförändrade.

- Vi pratar egentligen om väldigt små siffror, så det är svårt att dra några slutsatser.

Hans Laurell, Vägverkets expert på alkohol, droger och trafik, konstaterar att Dalarna hör till de sämre när det gäller hur mycket resurser de olika polismyndigheterna lägger på poliskontroller.

- Man prioriterar på helt andra sätt i andra län, både vad gäller resurser och kontroller per polis. I dag har vi fler rattfyllerister ute på vägarna, på grund av den ökade konsumtionen. Och den lär ju stiga i och med att spritskatten sänks. Därför behövs också ökade kontoller. I det korta perspektivet är ökade poliskontroller det enda som håller folk ifrån att köra onyktra, säger Laurell.

Kjell Larsson om kritiken:

- Ja, vi har ju fått höra i flera år att vi är sämst på kontroller. Men vi gör det vi kan för att hinna med. Polisstyrelsen här prioriterar inte trafikbrott överhuvudtaget. Vad mer kan jag göra med den personalresurs jag har?

Prioriteringen för 2004 ligger ungefär på 2003 års nivå.

- Men utan att jag har någon statistik kan jag säga att antalet hastighetsöverträdelser som vi rapporterat har ökat. Min känsla är också att vi rapporterat in fler bilbältesbrott och nykterhetsbrott. Men det är bara en känsla jag har.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons