Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler lex Sarah-anmälningar

Annons

I sex år har lex Sarah funnits och länsstyrelserna gjort sina årliga uppföljningar hur lagen tillämpas i praktiken.

Lagen kom till efter att undersköterskan Sarah Wägnert avslöjat den tragiska vanvården av äldre som var vardag på Polhemsgården i Solna. Lagen gör att anställda inom äldre- och handikappomsorgerna i dag är skyldiga att berätta om vanvård.

I Dalarna har antalet lex Sarah-anmälningar ökat i två år i rad. Det är bra, skriver länsstyrelsen i sin rapport, eftersom det visar att fler och fler känner till lagen och vet hur de ska hantera den: "Den ökning som kan konstateras är positiv men det rapporterade antalet anmälningar är fortfarande lågt. De enskilda verksamheterna och hälften av alla Dalarnas kommuner har inte redovisat någon anmälan."

Länsstyrelsen är noga med att understryka att många anmälningar inte betyder att det finns omfattande brister, utan är snarare ett bevis på att personalen känner till lagen. Enligt länsstyrelsen är det ofta motsatsen, få anmälningar, som är problemet, att personalen inte känner till lagen och kan hantera den.

Totalt gjordes 35 lex Sarah-anmälningar förra året i sju av Dalarnas kommuner. Det vanligaste var att personalen gjorde anmälan, men i tre fall var det anhöriga som anmälde.

Den absolut vanligaste skälet till lex Sarah-anmälning, ungefär en tredjedel, gäller ekonomiska övergrepp. Brister i bemötande, hygien, mathållning och tillsyn var andra vanliga orsaker till anmälan.

Alla anmälningar har lett till en eller flera åtgärder, som till exempel polisanmälan, ändrade rutiner eller handledning.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons