Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler lämnar kyrkan

Annons

Den som inte ville betala kyrkoavgiften under nästa år var tvungen att begära utträde ur Svenska kyrkan före den 1 november. När församlingarna i Falu kyrkliga samfällighet nu preliminärt summerar årets ansökningar om utträde blir siffran 435 personer. En liten men ändå oroande minskning av antalet medlemmar. I de flesta fallen anges kyrkoavgiften som skäl till utträdet.

- Det är tragiskt att utvecklingen går mot att de som inte har god ekonomi inte kan vara medlemmar i kyrkan, säger Anders Näslund, kyrkoherde i Falu Kristine församling.

En artikel i Aftonbladet gav en ökning av antalet ansökningar under förra veckan, det säger samtliga församlingar. Artikeln handlade om hur mycket pengar ett hushåll kunde spara på att gå ur kyrkan. Förra året fick en kommunal skattehöjning många medlemmar att begära utträde i sista stund. Kyrkoherden i Vika och Hosjö församlingar, Gunnel Kjellermo, menar att de som lämnat församlingen sett att de inte har råd med avgiften eller inte tycker att den gör någon nytta.

- Det är på grund av ekonomin och att man inte känner någon delaktighet i kyrkan. Man är ofta inte medveten om den verksamhet man stöttar, säger Gunnel Kjellermo.

Många av dem som lämnat kyrkan vill också ta del av kyrklig begravning och vigsel, något som inte är möjligt utan att vara medlem.

Barn- och ungdomsverksamhet, öppna förskolan och kyrkans sociala arbete är exempel på verksamhet som i dag drivs med kyrkoavgiften.

- Många uppskattar det stora sociala arbete vi gör, säger Annica Anderbrant Pehrs, kyrkoherde i Stora Kopparbergs församling.

Hon menar att det krävs bättre information om vad kyrkan står för och den resurs som finns hos de anställda.

- Det är många som säger "Oj, gör ni så mycket. Det visste jag inte", berättar Annica.

Kommunikation och samtal med medlemmarna ska bli bättre, redan nu försöker man annonsera sin verksamhet på olika sätt.

- I dagsläget handlar det om vettig marknadsföring och att vara ute bland folk, att det blir samtal, säger Gunnel Kjellermo.

- Det är inte bara att ringa i kyrkklockorna och tro att folk kommer, säger Anders Näslund.

Samtidigt vill Näslund byta perspektiv och se det positiva i att så många människor ändå valt att stanna kvar i kyrkan.

- Vilken annan organisation som helst skulle vara grön av avund.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons